1 400 har skrivit under – för bättre busskort

Skoleleverna i Linköping vill få tillbaka sina gamla busskort. SSU på Katedralskolan har genomfört en stor namninsamling för att visa hur utbrett missnöjet är.

Julia Tegsjö är ordförande i SSU Katedral. På bilden står hon framför Katedralskolan där hon läser sista året på samhällsvetarprogrammet.

Julia Tegsjö är ordförande i SSU Katedral. På bilden står hon framför Katedralskolan där hon läser sista året på samhällsvetarprogrammet.

Foto: Jeppe Gustafsson, August Askbom

Linköpings kommun2019-12-24 08:00

I maj kunde vi rapportera att kommunen inte längre skulle erbjuda årskort till elever med lång resväg till skolan. Istället skulle nu eleverna få ett läsårskort, ett kort med mer begränsningar än föregångaren.

Det är den förändringen som nu lett till att Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, på Katedralskolan har genomfört en namninsamlingskampanj.

Med det tidigare årskortet har elever kunnat resa utan begränsningar alla dagar i veckan. Det nya läsårskortet kan bara användas vardagar mellan klockan 05 och 19. Julia Tegsjö, ordförande i SSU Katedral, säger att det nya busskortet är ett hot mot skolungdomars fritidssysselsättningar och att missnöjet är utbrett.

– Det började med att vi satt och diskuterade vilka problem som skulle kunna uppstå med de nya busskorten. Vi hörde mycket klagomål från klasskamrater och andra i vår omgivning. De ville få tillbaka de gamla busskorten.

I kommunen är det drygt 6 000 elever som är berättigade till läsårskortet och efter bara en veckas arbete med kampanjen så hade SSU på Katedralskolan samlat in över 1 400 namnunderskrifter.

– Det visar att det är många som tycker att det är en viktig fråga, att resa ska inte vara en klassfråga, Julia Tegsjö.

Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden var med och fattade beslutet om de nya busskorten som kritiseras av SSU. Hon säger att det finns goda skäl till besluten de har tagit och att de grundar sig i ekonomi och likvärdighet.

– Tidigare läsår när ett årskort erbjöds så kostade det lika mycket som ett läsårskort. Det var efter att Östgötatrafiken höjde priset med 700 kr som kommunen beslutade att erbjuda ett läsårskort istället, säger Åsa Wennergren.

Förutom prisskillnaden så säger hon att det också är viktigt att alla studenter erbjuds likvärdiga lösningar. Till elever som bor särskilt långt från skolan och utan tillgång till busshållsplatser så erbjuds inget läsårskort. De får istället skolskjuts. Det innebär att eleverna bara får resan till och från skolan betald på bestämda tider. Därför blir det mer likvärdigt om eleverna som erbjuds busskort får ett läsårskort istället för ett årskort som de fick tidigare. 

Åsa Wennergren förstår SSU:s frustration men säger att deras arbete är att erbjuda likvärdiga förutsättningar för skolelever. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!