Yngsta trekkerföreningen hoppas på tillskott

buqna'wIjDaq bo'DeghHey lanba'ta' jupqoqwI'.

28 maj 2014 15:42

Svårt att begripa? Absolut. Klingon är ett språk som är inte är helt lätt för oinsatta. Men för en och annan, insatt i science fictionvärlden där Star Trek utspelar sig, kan det vara lättare. I föreningen Trekkers i östra Sverige (TÖS) är det visserligen lite si och så med just språkkunskaperna, å andra sidan verkar de ha kläm på det mesta annat som har med tv-serierna och alla filmerna att göra.

Föreningen är långt ifrån den enda, men den yngsta. Senast någon registrerade en Star Trekförening var för 17 år sedan. Än så länge är medlemsantalet lågt, runt femton personer gissar Anders Landby som är en av initiativtagarna. Vi träffar honom, Jennifer Hamrer, Stefan Fransson, Pontus Sandell och Jenny Ingvarsson på Linköpings universitet där spelkonventet Lincon pågår för fullt.

Jennifer Hamrer är helt klar över varför hon fastnat för Star Trek.

– Det är en underbar serie som handlar om jämställdhet, moral och andra bra saker. Den tar upp en massa värderingar och var före sin tid, säger hon.

För fem år sedan träffades de alla på ett stort Star Trekforum och började hänga. Planerna på en föreningen har sedan så sakteliga tagit form och i april var det dags.

– Målet är att träffas och ha kul, knyta kontakter och hitta andra som också är intresserade, säger Stefan Fransson.

Varken han eller Jenny Hamren kan välja en särskild rollfigur i Star Trek som favorit. Det är för många bra, konstaterar de.

Men Anders Landby väljer rollfiguren Spock.

För Jenny Ingvarsson som studerar till sjuksköterska är valet givet.

– Det är the doctor, säger hon och visar upp en liten första hjälpenväska. Anpassad för rymdbehov, får man förmoda.

På frågan om de är lite nördiga, svarar de; självklart.

– Det är lite det som är grejen, säger Pontus Sandell.

Men inte sådana nördar som tillbringar all tid i mammas källare och aldrig duschar. Bara så ni vet.

Så vad stod det då i ingressen? Enligt källan - som jag av kunskapsskäl verkligen inte kunnat hantera på ett källkritiskt sätt – så inleds artikeln med meningen "Min så kallade 'vän' har uppenbarligen med flit lagt vad som verkar vara en fågel i min definitiva säck.

Så kan man också uttrycka det även om det förvisso inte har något som helst att göra med texten i övrigt.

Fotnot: Sida finns på Facebook (sök på trekkers i östra Sverige).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Ekstedt