Vittnet: "Det hade kunnat gå väldigt illa"

På måndagskvällen brakade det till rejält när en gren föll från ett av träden i Järnvägsparken i Linköping. ”Som tur var så var det inte någon under”, skriver ett vittne till Corren.

24 april 2019 11:00

Ett vittne till händelsen, som befann sig vid järnvägsstationen, skriver till Corren att det hördes ett kraftigt brak när grenen föll i Järnvägsparken i centrala Linköping på måndagskvällen.

– Som tur var så var det inte någon under trädet, men hade det varit det kunde det ha gått väldigt illa, skriver vittnet.

Parkens träd är gamla men genomgår återkommande besiktningar av kommunen, berättar Carl Eriksson, driftingenjör på Linköpings kommun.

– Vi håller extrakoll på de träden och undersöker hur de mår, säger Carl Eriksson.

Utöver att träden är gamla står de även intill en hårt trafikerad väg vid Linköpings resecentrum, vilket kan leda till påkörningsskador på träden. På grund av den trafikerade vägen intill måste grenarna uppbyggnadsbeskäras, för att undvika att lastbilar kör in i grenarna. För att förebygga olyckor med fallande grenar besiktigar kommunen träden och vid behov beskär grenar.

Än så länge vet inte kommunen vad som har orsakat grenfallet, men Carl Eriksson säger att det kan bero på plötsligt grenfall, som sker när det är varmt ute, främst efter en långdragen varm och torr period.

– Det som inträffade är ovanligt och går inte att förutspå.

Carl Eriksson berättar att en arborist, som också kallas för trädvårdsspecialist, kommer utföra en besiktning av trädet för att fastställa vad orsaken är till att grenen föll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erika Landt

Ämnen du kan följa