Villaägare skulle bygga – fick böta

En villaägare i Linköping tänkte sätta upp ett plank och ansökte om bygglov. Samtidigt passade villaägaren på att söka bygglov för en ny dörr – men den var redan monterad. Misstaget kostar 1 422 kronor.

Foto: mostphotos

LINKÖPING2018-10-09 06:00

Villaägarparet skulle egentligen bara sätta upp ett plank men det var så pass omfattande att det krävde bygglov. I samband med detta kom frågan om en altandörr upp.

Den hade monterats redan 2015 – men utan att något bygglov sökts.

Fastighetsägaren sökte då bygglov för planket samt ett bygglov i efterhand för dörren.

Bygglovet godkändes men enligt plan- och bygglagen ska den som blir påkommen med att ha gjort fel betala böter – en så kallad byggsanktionsavgift.

Avgiften beräknas med utgångspunkt i hur stort fel som begåtts. I det här fallet blev summan för dörren 5 688 kronor, men lagen ger också politikerna i bygg- och miljönämnden möjlighet att sätta ner avgiften.

Det har laglig möjlighet att ge 75 procents rabatt – vilket så gott som alltid görs när det handlar om privatpersoner som gjort fel på grund av okunskap.

Så gjordes i detta fall och straffavgiften blev 1 422 kronor.

Enda gången på senare år som en privatperson fått betala full avgift var när bygg- och miljönämndens ordförande själv gjorde fel.

Ordförande Gunnar Gustafsson (MP) hade bygglov, men glömde söka startbesked när han skulle bygga och den gången ansåg de övriga politikernas i nämnden att han borde ha haft kunskapen. Han fick därför betala full straffavgift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!