Vem har stulit ugglorna?

Förskolan Ugglan i Tallboda har drabbats av en fräck stöld. Någon har lagt beslag på två ugglor, gjutna i brons.

26 mars 2015 14:19

Förskolan Ugglan ligger på Fönvindsvägen i Tallboda. I anslutning till förskolan finns ett konstverk som fastighetsägaren Botrygg har bekostat.

Konstverket, som heter "Trädugglor" och har skapats av den östgötska konstnären Eva Fornåå, består av ett närmare två meter högt träd i rostfritt stål. Fram till tisdags satt två stycken, cirka 25 centimeter höga bronsugglor i trädet.

– Någon har stulit de två ugglorna, säger polisens utredningsbefäl, Martin Hedberg.

Det aktuella konstverket, som blivit något av en symbol för förskolan, ska enligt polisen ha kostat cirka 100 000 kronor i inköp och installation. Stölden skedde någon gång mellan klockan 18.00 den 23 mars och klockan 08.10 den 24 mars. Martin Hedberg tror inte att det är någon oärlig konstsamlare som lagt beslag på delar av konstverket.

– Spontant skulle jag gissa att det är någon ungdom som har knackat bort ugglorna. De kan ligga slängda någonstans. Eller så är det kanske någon som har dem på sitt rum eller i sin trädgård.

En vittnesuppgift gör gällande att en ung person, som körde crossmotorcykel, var synlig inne på förskolans område vid 02-tiden den 24 mars.

– Vi vill ha in tips om man vet något om stölden, eller om man har sett de här ugglorna, säger Hedberg.

Offentliga konstverk av Eva Fornåå har vid flera tidigare tillfällen stulits. 2005 stals en bronskanin som ingick i konstverket "Rabbit Crossing" i Söderköping. Konstverket "Ryggsträckaren", som funnits vid Kungs Norrby utanför Borensberg, har stulits vid inte mindre än två tillfällen. Originalet stals i början av 2000-talet. Vägverket beställde en kopia – som stals 2006.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
FREDRIK QUIST