Vårens återkomst dansades in

Sju saker som börjar på "s" ska finnas på bordet. Det periska nyåret dansades in i Skäggetorp.

19 mars 2019 21:30

Det dansades i Agora, den nya samlingsplatsen Skäggetorp, till solens och vårens ära under tisdagen. Det var nouroz, den periska nyårsdagen, som firades en aning för tidigt. Rätt dag är vårdagjämningen som infaller den 20 mars. Maten är en central del av festen och det ska vara en särskild nyårsdukning, "haft sin" vilket på persiska betyder "de sju saker som börjar på s". Framdukat är söta stenfrukter, en slags sur krydda, groddar, äpple, vetegroddar, vitlök och vinäger. Allt med olika symboliska värden.

– Efter 35 år i Sverige vill jag fortfarande fira nouroz, det påminner mig om min barndomstid. Vi äter också förutom "haft sin" olika kötträtter, fisk och olika sorters ris. Vi målar även på ägg precis som traditionen vid påsk i Sverige, säger Helen Ljungberg från Studiefrämjandet.

– Tillsammans med Agora, som smyginvigs, arrangerar vi på studiefrämjandet den här dans och musikföreställningen. De som spelar heter "Men kel el alamm", det betyder från världens alla hörn.

Förutom maten på bordet bör det finnas en spegel och en skål med levande guldfiskar, de senare är inte till för att ätas. Tvärtom faktiskt, de ska symbolisera liv och rörelse.

– Det är också en högtid där den yngre generationen ska passa på att minnas och hälsa på de äldre, ingen ska vara glömd. De små barnen ska få sitt, presenter av sina far eller mor-föräldrar. Det är viktigt att umgås och att vara snäll. Hela helgen handlar om våren och att folk ska bry sig om varandra, menar Helen Ljungberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa