– Vi skulle aldrig klara oss utan utlandsfödda medarbetare. Dessutom tillför de en massa kompetens och erfarenhet. Det är en styrka att vi har medarbetare med olika språkkunskaper och olika bakgrund, säger Maria Bindå, personalchef på Leanlink.
När Arbetsförmedlingen kom med sin senaste prognos strax före jul var man mycket tydlig: De kommande två åren kommer över 100 000 nya jobb att skapas i Sverige, och om vi inte hade invandringen så skulle vi gå mot en allvarlig arbetskraftsbrist. Äldreomsorgen och läkarkåren tas som exempel på samhällssektorer som skulle få stora svårigheter utan utlandsfödd arbetskraft.
En färsk undersökning från fackförbundet Kommunal ger samma bild: Sveriges äldreomsorg skulle stanna utan utlandsfödd arbetskraft.
I Linköping har Leanlink 700 tillsvidareanställda i äldreomsorgen. 2012 hade 28 procent av dem utomnordisk bakgrund, 2013 hade andeln ökat till 32 procent.
– Nu när 40-talisterna går i pension så har vi större rekryteringsbehov än någonsin. Då är det fullständigt nödvändigt att ta till vara på all kompetens som finns, säger Maria Bindå.
80 procent av personalen i Leanlinks äldreomsorg har undersköterskekompetens. Några har kommit hit med utländsk utbildning som har validerats och visat sig vara likvärdig med den svenska. Många av de utlandsfödda är entusiastiska över att få jobba med äldre.
– I många kulturer ser kvinnor det som en självklar uppgift att hjälpa släktingar när de blir äldre, och de gör det med stor empati. Människor som har med sig det synsättet är ofta mycket positiva till att arbeta med äldre, fortsätter Maria Bindå.
Många har med sig språkkunskaper som är mycket värdefulla i äldreomsorgen. Invandrare som blir dementa tappar ofta successivt den svenska de lärt sig under sitt liv i Sverige och återgår till att tala enbart sitt modersmål. Då är det viktigt att någon i omgivningen kan tala deras språk.
– Samtidigt har vi tydliga krav på att våra medarbetare ska tala och skriva bra svenska. Skrivförmågan är viktig för att de ska kunna dokumentera på ett korrekt sätt, säger Maria Bindå.
– Det händer att vi har sökande med formell kompetens som vi ber komma tillbaka när de pluggat lite mer svenska.