Udda greppet – inför skolvalet

Det krävs höga meritvärden för att komma in på flera gymnasieprogram. Folkungaskolan tar det något annorlunda greppet att uppmana elever att söka ett program med lägre söktryck.

Folkungskolan vill locka fler elever att söka estetprogrammet.

Folkungskolan vill locka fler elever att söka estetprogrammet.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2019-04-02 22:30

Det var säkert med viss förvåning som blivande gymnasieelever läste brevet som kom häromdagen från skolan. Där inbjuds elever och föräldrar till ett extramöte där skolan framförallt vill berätta om det estetiska programmet. Skälet är att söktrycket på vissa av skolans gymnasieprogram är högt. Men något lägre för andra program.

– Vi vill se brevet som en liten ögonöppnare för framförallt föräldrar, säger Gunilla Lindberg, en av två gymnasierektorer på Folkungaskolan.

Samhällsprogrammet brukar alltid vara populärt när blivande gymnasieelever ska välja. Så också i år. Men allra populärast, enligt Gunilla Lindberg, är skolans ekonomiprogram. Så mycket att skolan fått utöka med ytterligare en klass, vilket också Katedralskolan ska ha gjort.

Däremot finns det fortfarande platser kvar på estetprogrammet på Folkungaskolan. Även om det inte är jättemånga – det rör sig om sex platser – så får man en högskoleförberedande utbildning där också.

Att söktrycket varierar för olika program år från år, är ett faktum och någon direkt förklaring till vad det är som styr eleverna är det svårt att få. Men en förklaring, tror Gunilla Lindberg, är att framförallt föräldrar har en felaktig syn på vad estetprogrammet är.

– Vi brottas med problemet att många tror att det är ett yrkesprogram, säger hon.

Nu bjuder därför skolan in till ett extramöte (omvalsomgången startar den 15 april) där man ska informera elever och föräldrar om att estetprogrammet - precis som ekonomi- och samhällsprogrammet – är ett teoretiskt högskoleförberedande program.

Gunilla Lindberg medger att det är en något ovanlig åtgärd som skolan vidtagit, men säger att hon vet att flera elever uttryckt en önskan om att gå estet, men blivit avrådda för sina föräldrar.

– Är man intresserad av musik och samtidigt vill få en teoretisk högskolebehörighet, då är estetprogrammet ett bra alternativ, försäkrar hon.

För några år sedan, före senaste gymnasiereformen GY11 så fanns en så kallad musikprofil på Folkungaskolans gymnasium, egentligen ett samhällsprogram med olika valbara musikkurser. En plats på det programmet var eftertraktat. Det som skiljer estetprogrammet från ett samhällsprogram i dag är att man läser fler musikkurser och en mattekurs mindre.

– Men mattekurserna går att välja till, säger Gunilla Lindberg.

Det mesta går att välja till och det gäller för alla programmen. Men även utan ett tillval så har man allmän behörighet till högskola och universitet, påpekar hon.

annika.ekstedt@ostmedia.se

Genrebild
Genrebild
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!