Saand service och omsorg AB och Blåklints omsorgs AB har nu tre månader på sig att avveckla sin verksamhet.
En enig äldrenämnd tog beslutet vid sitt senaste möte och enligt ordförande Liselotte Fager (KD) är uppsägningen en följd av en omfattande kontroll som genomförts hos samtliga hemtjänstutförare i kommunen.
Varningar till båda företagen gick ut i början av hösten, och de har haft en månad på sig att rätta till de misstag som kommunen pekat ut.
Något som Liselotte Fager tycker är en rimlig tid för att komma till rätta med felen.
Båda företagen har liknande klagomål, bland annat för att utföra mer omfattande insatser än vad brukaren, enligt kommunen, har behov av. Dessutom får båda företagen kritik för hur man hanterar känsliga personuppgifter och uppgifter som omfattas av sekretess.
Bland annat använder personalen hos Saand service och omsorg, enligt kommunen, egna personliga telefoner för att ta emot planering och instruktioner som rör privatpersoner. Båda företagen låter också personalen byta kläder i det egna hemmet där kläderna också tvättas, något som enligt kommunens tjänstemän är emot både Socialstyrelsens och Arbetsmiljöverkets regler.
Båda företagen har haft avtal med kommunen enligt lagen om valfrihet – LOV. Saand service och omsorg AB sedan 2016 och Blåklints omsorgs AB sedan 2017.
Beslutet kan inte överklagas, men företagen har rätt att laglighetspröva beslutet. Vilket enligt Susanna Lundstedt, chef på social- och omsorgskontoret, betyder att beslutet i sig inte överklagas utan snarare om det begåtts några fel i samband med att beslutet tagits. Det är i förvaltningsrätten en sådan sak prövas.
Andreas Sandberg, chef för Saand service uppger att företaget har kopplat in en jurist som ska titta på hanteringen.
– Vi bestrider det här naturligtvis och jag är helt i chock efter beskedet. Vi har haft brister som vi skulle rätta till och det har vi gjort. Vi känner oss väldigt orättvist behandlade, säger han.
Rima Khatoune som driver Blåklints omsorgs är upprörd och menar att kommunen har brustit i hanteringen av ärendet. Även hon ska vända sig till en jurist.
Vad innebär det att kommunen har sagt upp avtalet?
– Framförallt är det synd om våra brukare och om personalen, som nu blir arbetslös, säger Rima Khatoune
Efter uppsägningen har Linköpings kommun kvar 11 hemtjänstutförare.