TV-programmet ledde till giftermål

För två år sedan var Andreas Sjöberg en ungkarl som levde på en gård i Ydre, och Hanna Holgersson var en läkarstudent som bodde i Linköping. Med när Andreas var med i TV4-programmet Bonde söker fru förändrades allt, och nu är de gifta.

26 maj 2018 18:00

En solig dag i maj var det dags. 20 grader, inte ett moln på himlen, paret kunde inte vara mer nöjda. Lördag 19 maj var dagen då Andreas Sjöberg och Hanna Holgersson sade "ja" till varandra.

– Allt var över förväntan. Och då har vi ändå haft väldigt höga förväntningar, säger Andreas.

Vigseln ägde rum i Norra Vi kyrka, och sedan kom en enorm traktor och förde de nygifta till bröllopsfesten.

– Sen brände vi av tidernas bröllopsfest, säger Andreas.

Det var i oktober som Andreas frågade Hanna om hon ville gifta sig med honom. Men innan dess hade han känt av läget lite.

– Jag prov-friade en gång. Jag frågade: Om jag skulle fråga om vi skulle gifta oss, vad skulle du svara då?

Friar du? Det var Hannas första fråga. Men då svarade Andreas nej, nej!

– Jag sa att man inte får fråga så. Men senare berättade jag att jag skulle svara ja, säger Hanna.

Nu lever paret tillsammans på Bjursberg norrgård i Ydre, tillsammans med Andreas 200 kor. Två dagar efter bröllopet syns rester från den stora dagen lite här och var. Brudbuketten står i köket. Presenterna har ännu inte öppnats. Utanför ytterdörren hänger en tavla som Hannas pappa gjort, där bröllopsdatumet delar plats med hjärtan, ringar och parets namn. Hanna gör sin AT-tjänst på sjukhuset i Eksjö, och hon trivs på landet.

– Det känns ganska bra, bättre än väntat. Det var en omställning att flytta hit men jag trodde att det skulle vara jobbigare att bo här än vad det är. Det är ganska trivsamt faktiskt.

Att paret skulle gifta sig i maj 2018, det hade de inte väntat sig när de först var med i Bonde söker fru.

– Jag gick in med inställningen att jag skulle hitta någon, men jag trodde inte riktigt det ändå, säger Andreas.

Andreas fick 32 brev från potentiella fruar, som han öppnade tillsammans med programledaren Linda Lindorff. Ett av breven var från Hanna.

– Jag hade hört att det skulle vara en kristen bonde från Östergötland med, jag bodde i Linköping då. När jag såg Andreas presentation tyckte jag att han var rolig, och han verkade ändå vettig. Så jag skickade in ett brev lite på skoj och lite på allvar, säger Hanna.

Paret började dejta samtidigt som Andreas filmade deras träffar med sin mobiltelefon.

– Det är åtta bönder som är med i första castingprogrammet av Bonde söker fru, men sedan väljer de vilka fyra som ska vara med på tv. De andra fyra, inklusive jag, fick vara med i en webbversion. Så jag fick själv dokumentera mina träffar med Hanna och det dagliga livet. Det passade både Hanna och mig ganska bra, säger Andreas.

Om Hanna och Andreas inte hade varit med i programmet hade deras liv sett annorlunda ut. Hanna hade inte gjort sin AT i Eksjö, och hon hade bott i en lägenhet. Andreas liv hade sett ut ungefär som det gjorde innan programmet.

– Jag hade nog gått här hemma och dragit, mjölkat kor och varit än mer hopplös ungkarl än jag var innan jag var med i programmet.

Nu ser paret en ljus framtid. Förhoppningen är att dubblera antalet kor till 400, och kanske även tillöka familjen.

– Vi ska försöka få några barn. Det vore roligt att ha ett par knoddar, säger Andreas.

I sommar väntar en bröllopsresa till Gotland. Men innan dess har Andreas en hel del arbete med korna att gå tillbaka till.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Berg Eidebo

Ämnen du kan följa