Tusentals liter diesel har runnit ut

Under natten till söndagen vandaliserades ett tiotal lastbilar i Köpetorp. Tusentals liter diesel befaras ha runnit ut på marken. Ett omfattande saneringsarbete pågår nu.

15 mars 2015 10:09

Strax efter klockan 04.30 på söndagen fick polisen larm om den omfattande skadegörelsen. Någon eller några hade roat sig med att borra hål i lastbilarnas dieseltankar. Polisen tror inte att den eller de skyldiga var ute efter att stjäla diesel.

– Man har borrat flera små hål i tankarna och det går inte fånga upp någon diesel på det sättet, sade Tor Sevelius, länsvakthavande polisbefäl.

Corren talade på söndagsmorgonen med miljöskyddsinspektören Torgny Sylvan vid miljökontoret som då hade tillbringat flera timmar på platsen.

– Det har runnit ut mycket diesel på marken och räddningstjänsten har lagt ut närmare ett ton absorberingspulver för att minimera miljöskadorna.

Räddningstjänsten kan ha förhindrat en större miljöskada genom att slå in pluggar i de uppborrade hålen för att sätta stoppa för vidare läckage.

– Om det hade regnat i dag hade vi haft stora problem. Då hade vi haft diesel i Stångån vid det här laget.

Torgny Sylvan har under sina år vid miljökontoret i Linköping aldrig varit med om något liknande.

– Det här är ett riktigt stolleprov. Personen som gjort det här kan inte må bra.

Det är ännu inte klart hur mycket diesel som har runnit ut på marken. Men Torgny Sylvan befarar att det kan handla om upp till 4 000 liter.

– Vi har lagt på tre lastbilsflak med sand och bergkross över absorberingspulvret. Det ska ligga på ett par timmar innan det samlas upp och fraktas till Gärstadverket.

Lastbilarna tillhör minst tre olika åkerier och fordonen måste nu repareras innan de kan användas igen.

Polisen har ännu ingen misstänkt för skadegörelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!