Tio kvadratmeter kan lösa bristen på studentbostäder

"10 smarta kvadrat" är ett koncept som ska hjälpa studenter att få en bostad.

22 september 2014 09:03

Klimatsmarta och studentanpassade lösningar ska ge tunna plånböcker en möjlighet till egen bostad.

– Studenterna har varit väldigt intresserade, säger Susanne Appelberg, Tengboms kontorschef i Linköping.

I Linköping kan det vara svårt att få boende för studenter. På universitetsområdet, utanför kårhuset Corallen , står just nu en liten träbyggnad som gärna skulle vara en del av lösningen. "10 smarta kvadrat" heter resultatet av arkitektkontoret Tengboms samarbete med AF Bostäder och träförädlingsföretaget Martinsons.

– Vi hoppas att Linköping ska bygga sig ur studentbostadskrisen och att det här kan vara en del av lösningen. I Lund håller det på att byggas 22 boenden på prov, säger Susanne Appelberg.

Det lilla huset är tio kvadratmeter stort och har tillsammans med studenter utvecklats för att kunna vara så kompakt och miljövänligt som möjlig men ändå trivsamt och fräscht. Ett av önskemålen var att flytta köket till mitten av bostadsytan, säger Susanne Appelberg.

– Allt kretsar kring köket nu. Först var det undantryckt längst bak i lägenheten men vi förstod när vi pratade med studenterna att de ville ha köket i centrum, säger hon.

Nästan allt är gjort i trä, som är förnybart och koldioxidneutralt. Dessutom har så mycket som möjligt mer än en funktion, hyllor funkar också som trappsteg till loftsängen och förvaringsutrymmen blir sittplatser.

– Vi propagerar för mångfald och detta ska vara ett alternativ för personer som vill bo själv utan att betala för mycket. Det ska vara så kompakt och smart som möjligt, säger Susanne Appelberg.

"10 smarta kvadrat":

Huset är tio kvadratmeter stort.

Det finns loftsäng, kök och toalett med dusch.

Hyran ska ligga på 2500 kr.

Huset är byggt av KL-Trä , korslimmade skivor som är starka och lätta.

Koldioxidneutralt: Ämnet släpper inte ifrån sig mer koldioxid när det förbränns än vad det tog upp när ämnet växte.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olov Planthaber