Tiggare står för hantverket

Förra året drog Sveriges Stadsmissioner igång projektet EU-migranter som resurser. I Linköping har projektet resulterat i en aktivitet där tiggare får skapa hantverk.

21 maj 2016 18:03

Den 24 till 25 maj öppnar Stadsmissionens kafé en tillfällig affär. Här kommer det att säljas hantverk som rumänska kvinnor har skapat. Kvinnorna kom till Sverige för att tigga, men har genom projektet fått lön och erfarenheter från arbetslivet. Det är fem kvinnor som har fått chansen att delta i projektet och de vi pratat med är tacksamma för arbetet.

– Det har varit skönt att göra något med händerna istället för att sitta ute och frysa, säger Roxana Pirvu.

Försörjer barnen

Mihaela Serban deltar också i projektet. Hon berättar att summan pengar som läggs i tiggarnas muggar blivit allt mindre. Efter en dålig dag kan koppen eka tom på kvällen.

– Jag har kommit hit för mina två barn, säger Mihaela Serban. Kunde jag försörja dem i Rumänien skulle jag göra det.

Kreativt tänkande

Kvinnorna i projektet har bland annat fått skapa burkar av virkade dukar och grytunderlägg av färgglada träpärlor. De två kvinnor som översett projektets arbete heter Britt-Marie Edman och Sofia Mileteg. De berättar att kvinnorna hade svårt att kombinera färger i början, de tog första bästa pärla och satte på tråden.

– Vi har satt igång det kreativa tänkandet hos de här kvinnorna, säger Britt-Marie Edman. Det är väldigt roligt att se dem utvecklas.

"Utgått från dem"

Projektledaren för EU-migranter som resurser, Malin Nylén berättar att målet med projektet i första hand var att hitta andra sysselsättningar än tiggeri.

– Vi har mött människorna där de befinner sig och utgått ifrån deras kunskaper, säger Malin Nylén.

Den 24-25 maj säljs varorna som kvinnorna har tillverkat på Stadsmissionens Kafé, Ågatan 3. Öppettider för affären är 11-16 båda dagarna. Den 24 maj bjuder projektet in till workshop och samtalskväll. Workshopen öppnar 11.30 och här får man lära sig att vika papperspåsar. Samtalskvällen börjar 18.00 och bjuder på föreläsningar av EU-migranter och samtal med polis, Linköpings församlingar och anställda på Stadsmissionen. Anmälan till samtalskvällen sker på hemsidan www.linkopingsstadsmission.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Klara Lundmark