Telefonsäljare dras inför domstol

Konsumentombudsmannen stämmer Tommy Viklander som äger Sveanor AB i Karlstad. Enligt myndigheten har han och hans bolag lurat kunder per telefon.

22 maj 2014 09:12

Enligt Konsumentombudsmannen (KO) har säljbolaget systematiskt lurat äldre att byta telefonabonnemang. KO har därför lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. De kräver att rätten beslutar om ett förbud för både Sveanor AB och Tommy Viklander att fortsätta ringa konsumenter och sedan kräva betalning för tjänster som inte beställts.

Enligt Konsumentverket har ett 20-tal konsumenter anmält att de blivit lurade av Sveanor AB som säljer telefonabonnemang i det fasta telenätet under varumärket Telekraft. De flesta anmälningarna kommer från människor över 70 år gamla. Förutom att de krävts på pengar har deras telefoner och i vissa fall trygghetslarm slutat fungera.

KO yrkar också att domstolen ska döma ut en marknadsstörningsavgift på 700 000 kronor. Den summan vill myndigheten dessutom ha belagd med kvarstad, om tingsrätten går med på det så innebär det att de fryser den summan eller tillgångar som motsvarar beloppet.

– De har använt sig av de marknadsföringsåtgärder som är allra värst och det allvarligaste är att man systematiskt riktat sig mot en specifik och utsatt målgrupp, gamla och i många fall dementa personer, säger Anna Lindström, jurist på Konsumentverket till TT.

KO har begärt in ljudfiler från Sveanor på samtalen med de kunder som känt sig lurade som skulle kunna bevisa att bolaget inte brutit mot lagen.

– Men vi har inte fått några sådana, konstaterar Lindström.

Förklaringen till detta är enligt ägaren Tommy Viklander att han fått för kort tid på sig.

– Vi bad om anstånd, men fick avslag, så vi har inte fått den tid vi behöver, säger han.

Han säger också att de slutade sälja i februari i år och att han tänker låta säljandet ligga nere över sommaren.

– Jag känner att vi har bra grepp om saken. Vi får möta Konsumentverket i rätten, sen får tingsrätten bedöma om vi har gjort rätt eller fel. Problemet här är att jag blir straffad innan jag ens hunnit försvara mig eller än mindre blivit dömd.

Tommy Viklander vill inte uppge hur många abonnenter företaget har i det fast telenätet, men han hävdar trots det att andelen äldre inte är så stor som KO påstår.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson