Teknikbranschen behöver fler kvinnor

Försvarskoncernen Saab har runt 5000 anställda i Linköping. Bara 20 procent är kvinnor. Nu ska fler tjejer lockas till ingenjörsyrket genom initiativet ”Introduce a girl to Engineering-day”.

18 mars 2016 21:00

– Tjejer kan inte jobba med flygplan, killar är bättre på matte… Det finns så många fördomar, säger Sofia Gillisson framför ett 30-tal unga tjejer i åldern 12-17 år som samlats på SAAB i Linköping den 18 mars.

Sofia Gillisson är sektionschef över 40 män och två kvinnor. Idag är endast 20 procent av Saab:s anställda kvinnor. Målet är att kunna öka den siffran till 30 procent och förändra den stereotypa bilden av en ingenjör ”som en gubbe i kavaj, slips och gul hatt.”

IGE-dagen, ”Introduce a girl to engineering-day”, anordnades i torsdags för tredje året i rad. Projektet är ett initiativ av den ideella föreningen Womenengineer, som arbetar för att öka andelen kvinnor på ingenjörsutbildningarna. I år arrangerades olika typer av företagsbesök på ungefär 200 teknikföretag i Sverige. På Saab fick tjejerna bland annat lyssna på Sofia Gillisson och på Julia Nilsson, som jobbar mer tekniskt och ”hackar kod”.

– På SAAB har vi flera nätverk och aktiviteter för kvinnor. Men målet är att de här initiativen inte ska behövas, menar Julia Nilsson.

Under dagen fick eleverna prova på att bygga ihop ett stridsflygplan i lego. Linda Yuan och Maria Lindholm, båda 14 år, var klara innan den utsatta tiden på 20 minuter.

– Det är kul att kunna lösa ett problem som man inte trodde man skulle klara av från början, säger Maria Lindholm.

Med under dagen fanns även Johan Callenfors, projektledare på Saab.

– Oj, det är ovant för mig att vara ensam man i olika sammanhang på Saab, det händer…aldrig , sa han när han ställde sig framför tjejerna.

Varför är det viktigt för er att få in fler kvinnor i branschen?

– Mångfald berikar ett företag. Det är viktigt att kunna vidga sig, titta på problem från olika vinklar och tänka på så många olika sätt som möjligt. Vi har som mål att ha 30 procent lönesättande kvinnliga chefer. Men frågan är om vi någonsin kommer att känna oss nöjda, säger Johan Callenfors.

I Universums årliga företagsbarometer rankar manliga ingenjörsstudenter Saab som nummer tre bland attraktiva arbetsplatser. För den kvinnliga motsvarigheten hamnar företaget först på plats 22. SAAB driver flera satsningar på att få in fler kvinnor i branschen.

– Ingenjörer har lätt att få jobb, det är bra lön och jobbet innebär inga förslitningsskador, trots det är det så få tjejer som söker. Sprid budskapet! uppmanade Sofia Gillisson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Caroline Nordvall