Supertalangen ratade toppjobb

Universitetsstudier och heltidsjobb som management-assistent åt vd:n för DHL i Schweiz. Det gjorde Ali Bouzeid till en av årets supertalanger.

20 maj 2017 11:00

I majoriteten av sitt 24 år långa liv har Ali Bouzeid bott i Linköping. När vi möts en strålande dag i maj är han lycklig över att vara tillbaka.

– Jag har bott i Ryd sedan barnsben. Jag har gått på Solhagaskolan, Engelska skolan, Katedralskolan och sedan Linköpings universitet så jag har verkligen växt upp här.

Nu är Ali inne på sitt sista år av utbildningen civilingenjör i industriell ekonomi. I ett år har han också jobbat heltid som management-assistent åt vd:n för DHL i Schweiz. Det gjorde honom till en av årets supertalanger.

– Det känns jättekul. Men det känns också som ett ansvar, man ska prestera som en supertalang.

Veckans Affärer utsåg i vintras Sveriges supertalanger för tionde året i rad. Ali utsågs då till en av Sveriges mest begåvade karriärister.

– Det är en fin utmärkelse. Men det gör inte att jag lutar mig tillbaka. Man ska alltid titta framåt och fråga sig själv: vad ska jag göra nu?

Ali letar alltid efter utmaningar och det var en av anledningarna till att han valde att studera och jobba utomlands samtidigt. När jobbet annonserades ut visste Ali att han var tvungen att hitta på något annorlunda för att stå ut i ansökningsprocessen. Han fick reda på att företagets vd skulle hålla en presentation och skickade ett mail till honom med all nödvändig bakgrundsinformation inför presentationen. Det tog Ali till första intervjurundan i Schweiz, som sedan lede till jobbet.

– Jag är den yngsta som någonsin fått den positionen. Man måste våga tänka annorlunda och försöka, säger Ali.

På plats i Basel i norra Schweiz var det hårt jobb som gällde för Ali. Han jobbade inte sällan 70-timmarsveckor och studerade på kvällar och helger.

– Det var ett väldigt krävande jobb. Jag var en mini-vd. Det var normalt att sova fem timmar per natt. Men jag har disciplinen och viljan.

Ali fick ta semester för att åka till Sverige och skriva tentor.

– Jag såg det som en utmaning och ett sätt att bevisa för mig själv att jag kunde göra något grymt.

Nu ska Ali stanna i Linköping ett tag. Han tackade nej till en fortsatt tjänst på DHL för nya utmaningar i hemstaden.

– Jag ville göra något annat. Jag erbjöds en lön jag inte kommer kunna få någon annanstans, men pengar är inte allt.

Ali kommer att investera i företag, vara med och driva Vasa fastigheter och driva olika projekt. Han har bland annat varit med och startat Rydshuset, ett projekt som är avslutat, som han är stolt över.

– Ryd har fått mycket kritik för integrationsproblematik och liknande. Rydshuset var ett initiativ för att förebygga såna problem, vi ville ge tillbaka till samhället.

Ali startade allaktivitetshuset för äldre ungdomar tillsammans med några andra rydsbor för tre år sedan. De ville skapa en plats för ungdomar att utvecklas. De drev föreningen i två år och sedan tog Linköpings kommun över.

Ali tror att alla har möjligheten att bli framgångsrika. Men för att lyckas nå sina mål gäller det att våga utmana sig själv, visualisera målen och vara ambitiös. Och lägga ner tiden som krävs.

– Det handlar inte om att jag är smartare än någon annan, det är jag inte. Det handlar om rätt inställning.

Han inspireras av sin mamma som tagit hand om honom och hans tre syskon ensam samtidigt som hon haft två jobb. Pappan bor i Libanon, som båda hans föräldrar kommer ifrån.

– Så länge du vet vad du vill göra så kan du göra det. Jag säger alltid till mina syskons barn att de kan göra vad de vill. Det tycker jag är viktigt. Men man måste fortsätta försöka även om man misslyckas. Jag har misslyckats massor med gånger, det är så man utvecklas, säger Ali Bouzeid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Berg Eidebo

Ämnen du kan följa