Storm efter krönika om "monsterbarn"

Reaktionerna på Carina Glennings krönika "Vad sysslar ni med, föräldrar?" fick hundratals människor att kommentera och dela den i sociala medier. Här är några av reaktionerna:

25 juni 2015 13:12

"Tyvärr bli dessa barn ungdomar med dålig självkänsla. Livet blir inte heller lätt när man inte kan ta ett motstånd utan att bryta ihop".

"Jobbar på förskola och måste tyvärr intyga att det här curlandet och slappheten, där barnen tagit över helt mot föräldrar, existerar i hög grad".

"Är lärare och ett är säkert: Hemifrån välfostrade och trygga barn/ungdomar funkar ofta bra i skolan".

"Bra! Det är så populärt att skylla på skolan och bristen på resurser och lärare trots att vi har extremt hög lärartäthet i Sverige".

"Nyss hemkommen ifrån Valla fritidsområde. Där stod tre yngre tjejer, 6–9 år, brevid oss vid fåglarna och kastade sten på änderna. Inga föräldrar i syne. De blev väldigt paffa när jag röt till och sa att jag kommer kasta sten på dem om de inte slutar".

"En del föräldrar verkar tro att deras barn är Guds gåva till mänskligheten och aldrig någonsin ska behöva få ett nej, bli besviket eller ha långtråkigt mer än några sekunder".

"På förskolan måste vi avbryta lässtunden om något barn beter sig 'störigt'. Absolut inte be det enskilda barnet flytta på sig. Se upp så ingen blir kränkt!"

"Mobilen har blivit viktigare än att se till att ungarna sköter sig".

"Jag är en pappa till en 3-åring, dvs jag är väl i målgruppen där man uppfostrar sin avkomma till en bra medborgare. Jag och min fru har ofta diskuterat hur människor kan släppa barnen lösa utan någon begränsning. Det är ok på Busfabriken, men inte på många andra ställen".

"Som Astrid Lindgren en gång lär ha sagt: 'De som alltid låter barn göra som de vill, har fullständigt missförstått begreppet frihet. Det är direkt fegt att säga till sina barn: Gör som ni vill!'"

"Att huta åt föräldrar som totalt skiter i sina barn är inte bara modigt det är näst intill livsfarligt. I dag får man ju inte ens andas om att barn stör. Numera går det inte att gå i kyrkan för att få känna lugnet eller lyssna till en känslig konsert utan att det nästan alltid är något barn som tillåts störa".

"Ordet "uppfostran" är i grunden värdeneutralt, men har numera av en del debattörer getts en negativ klang. Dock är det är ju bara ett annat ord för gränssättande – som alltså är av vital betydelse, för att ett barn skall bli tryggt och tillitsfullt!"

"Barn behöver lite "fyrkantighet" i livet och framförallt behöver de misslyckas och lära sig av misstagen".

"Åh nej! Inte ännu en artikel som går ut på att döma och fördöma uppfostran och föräldraskap! Vad är det här för trend? Det har blivit osnyggt att vara kvinnofientlig, så då byter vi ut föraktet mot föräldraskap? Snälla bara lägg av!"

"Arbetar på förskola och får ofta tampas med konflikter som föräldrarna borde ta".

"Det är en oroande flathet från yngre föräldrar idag. Jag undrar vad som har hänt? Vart gick det fel?"

"Har ni varit på min innergård och fått idén till artikeln? Medans ungarna skriker som stuckna grisar (utan anledning) sitter föräldrarna och tittar i sina mobiltelefoner".

"Till alla er med små barn vill jag bara säga : säg ifrån till era telningar de kommer älska er som stora även om de inte får allt de pekar på eller alltid får som de vill".

"Det är inte kärleksfullt att inte vägleda sina barn".

"Dagens småbarnsföräldrar har inte fått någon uppfostran hemifrån, som tack och varsågod, vad som är ditt och mitt! Och så skyller de på skolan! Själv är man uppvuxen med att gjorde man fel så tog föräldrarna tag i en!"

"Jag ser en koppling till trenden mot "lättkränkthet" som uppstått under samma tid. Vi törs inte längre säga ifrån om någonting, och folk utan omdöme utnyttjar det för att bete sig illa utan att bry sig. Att barn testar gränserna är egentligen bara sunt. Det är föräldrarna som sviker sina barn genom att inte visa dem rätt".

"Att använda lite uppfostran är att hjälpa sina barn in i vuxenlivet".

"Det finns också väldigt många vuxna som beter sig som om offentliga platser vore deras vardagsrum".

"Barnfria flyg hade heller inte varit fel, hade gladeligen pyntat extra för det och kunnat få ett par timmars sömn innan man landar på sin semesterdestination efter en lång resa".

"Att barn ska få "ta plats" har gått överstyr. De ska ju – vad det lider – också fungera i ett samhälle. En del av dem kommer att få svårt med det i framtiden. Och nej, det går inte att skylla på att man varit uppe hela natten. Man kan inte abdikera som förälder, det är många som gör det idag. Märker man."

"Var på Stadsbibblan i veckan. Två barn i 6–7-årsåldern sprang i trapporna, åkte hiss och skrek på varandra. Föräldrarna stod i entrén och iakttog sina små pluttar som hade roligt. Tänkte ge dem pengar till Busfabriken efter tio minuter, men då skulle de precis gå. Hur tänkte föräldrarna tex när barnen åkte hiss själva?"

"Ett känt faktum är att turister från andra länder många gånger upplever svenska barn och ungdomar som väldigt högljudda och ouppfostrade".

"Vet dem som haft så kallad fri uppfostran och det har inte varit positivt för barnen när verkligheten uppdagas. Här kan vi även inflika: inför betyg i ordning och uppförande igen".

"Ibland känns det som om föräldrar av ren bekvämlighet inte tar sitt ansvar – det är mycket lättare att göra samhället och skolan till syndabockar för sina egna tillkortakommanden som förälder och lägga tid på att förverkliga sig själv/stärka sin egen självbild".

"Man har ju även hört lärare berätta om sina upplevelser av föräldraskap under s k utvecklingssamtal; uppenbarligen ska lärarna korsfästas när barnen inte fungerar acceptabelt i skolan".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!