100 000 kycklingar brann inne

Omkring 100 000 kycklingar brann inne vid en storbrand på en gård mellan Maspelösa och Ledberg utanför Linköping på söndagen. Larmet kom strax efter klockan 16.

26 maj 2019 16:26

Det var två byggnader på vardera 25 gånger 200 meter som hastigt fattade eld.

I den ena fanns omkring 100 000 kycklingar och i den andra förvarades foder i form av hö och halm.

Räddningstjänsten ryckte snabbt ut till platsen och totalt arbetade 17 personer med släckinsatser där en stor del av arbetet ägnades åt att hindra branden från att sprida sig.

– Det gick inte att rädda byggnaderna som börjat brinna. De var helt övertända, förklarade Mikael Kalered, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG)

Vid 19-tiden uppgav Lennart Ågren, operatör på RTÖG, att man hade situationen under kontroll, att det inte längre fanns någon risk för att elden skulle sprida sig, men att branden i byggnaden med hö och halm sannolikt skulle fortsätta ett tag till.

– Vi kommer att ha personal kvar under natten för bevakning. En annan byggnad som också rymmer cirka 100 000 höns har räddats från lågorna och inga människor har kommit till skada.

Den aktuella gården levererar kycklingar till Kronfågel AB och företagets vd , Magnus Lagergren, uppgav att han blivit informerad om storbranden strax efter klockan 18.30.

– Det är en av våra äldsta och största leverantörer som drabbats. Vi kan bara beklaga det som hänt. Vårt fokus ligger nu på hur vi ska kunna hjälpa gårdsägaren i den svåra situationen som han hamnat i, sa Lagergren.

Vad som orsakade branden är inte känt.

– Vi får avvakta den tekniska undersökningen innan vi kan säga något om detta, förklarade Lennart Ågren,

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pelle Johansson