Stoppade sonens kalsongshow i tv

Vi har stämt träff med artisten Samir Badrans pappa, Ahmad, på 55:ans krog på Ågatan. Och vem seglar plötsligt in om inte Samir själv. "Ni får inte ta någon bild på min mamma!", säger han bestämt.

19 juli 2016 12:55

Häromdagen var han med i Lotta på Liseberg. Han rankas som en av Sveriges 100 mäktigaste unga. Han turnerar för fullt och har tappat räkningen på sommarens spelningar. I våras deltog han i tv-serien Parneviks. Nyss var han i Finland.

Tv-profilen och artisten Samir Badran, 26 år, syns och hörs överallt.

Västbanken

I hemstaden Linköping följer pappa Ahmad och mamma Margareta förundrat sonens framfart. Vi träffar dem på den egna krogen, 55:an, på Ågatan i Linköping.

De möttes på Västbanken när Margareta var där på semester för 35 år sedan. De blev förälskade och Margareta flyttade dit. Efter en tid skulle paret semestra i Sverige i tre månader – och Ahmad blev kvar. Tre barn har de tillsammans.

– Jag ville inte till Sverige, med isbjörnar och skit, men kärleken drog iväg mig, skrattar Ahmad. De svenskar jag träffat på Västbanken var roliga och utåtriktade, men här gömde sig de flesta bakom neddragna persienner. Jag förstod ingenting.

Stämmer det att du förbjöd Samir att uppträda i kalsonger med låten "Bada nakna" i Melodifestivalfinalen?

– Ja. Nu räcker det Samir, sa jag.

Du la dig i hans förra deltagande i Melodifestivalen också, med låten "Groupie" . . .

– Jag uppmanade svenska folket att inte rösta på honom. Det var en hemsk låt och jag ville verkligen inte att han skulle vinna och åka ut med den i Europa. Han lyssnar på mig ibland, men inte alltid.

Samir berättade i "Realitystjärnorna på godset" om mobbningen under uppväxten.

– Han ringde ofta från skolan och klagade över huvudvärk. Han var väldigt liten till växten, upp till 15-årsåldern, hade vackra ögon, fick höra att han sminkade sig och blev kallad bög. Men tjejerna gillade honom.

Han är rankad som en av 100 unga med stor makt. Hur känns det?

– Ja du, vad ska jag säga, ha ha. Allvarligt, Samir gör mycket gott för andra unga som, liksom han själv, har ADHD. Han tar sig tid, lyssnar på och peppar dem. Han använder sin framgång till positiva saker. Också.

Stämmer det att du, mamma Margareta, gav honom frukost på sängen varje dag under uppväxten?

– Han hade det motigt på många sätt och jag försökte hjälpa honom på de sätt jag kunde.

Hur känns uppståndelsen kring sonen?

– Roligt, men också rätt utmattande. Ärligt alltså. Vi far land och rike runt och stöttar honom, det är kläder hit och uppträdanden dit. Lägenheter, bilar. Han är ju så . . . impulsiv. Lite som att fortfarande vara småbarnsföräldrar. Jag längtar tills han slår sig till ro, det ska han göra vid 30, säger Ahmad.

Han är väldigt aktiv på sociala medier.

– Jag vet. Nyss fick jag en kommentar från en okänd person, "jag tycker om din gräsklippare", efter att Samir lagt ut en bild på Instagram, säger Ahmad och suckar lite. Jag fattade ingenting.

Länge arbetade han i baren här på 55:ans.

– Ja, han får gärna komma tillbaka! Omsättningen sjönk 40–50 procent när han slutade. Han är en duktig säljare, med stor charm.

Samir dyker upp

Plötsligt seglar Samir själv, helt otippat, in på uteserveringen.

– Jag kommer alltid till Linköping när jag är ledig. Här kan jag koppla av och mina föräldrar är skitviktiga för mig.

Din pappa påstår att du inte kan sjunga . . .

– Det stämmer. Men jag har känsla för musik, en bra touch, det räcker långt.

Får vi ta en bild på dig, mamma och pappa?

– Absolut inte med mamma! Pappa är van och har skinn på näsan, men mamma vill jag skydda. Det finns vidriga människor på nätet, så mycket hat. Hon får inte råka illa ut på grund av mig. (Mamma Margareta säger att "det där vet Samir bäst").

Kunde du förutspå den här otroliga framgången?

– Shit, nej, men jag är en tävlingsmänniska, allt eller inget. Det har varit skönt att motbevisa dem som inte trodde på mig.

Vad gör du om tio år?

– Då sysslar jag med fastighetsaffärer. Farsan och jag har redan ett bolag ihop. Om jag är kvar inom musiken så är det som dj.

När ska du slå dig till ro?

– Vid 35 kanske. Eller aldrig.

Pappa Ahmad suckar. Igen. Tidpunkten för lite efterlängtat lugn har tydligen skjutits fram, tycks han tänka, och lägger armen om sitt yngsta barn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!