Stopp för hemlösa på Resecentrum

Sedan några dagar pågår en satsning på att få bort hemlösa från Resecentrum i Linköping.

31 oktober 2014 14:54

– Tågstationen är inget härbärge, säger Leif Svensson, säkerhetschef på Jernhusen.

Sedan några dagar sitter det nya anslag på Resecentrum i Linköping, med tydliga ordningsregler. "Jernhusens stationer och väntsalar är till för resenärer med biljetter, mötande och våra hyresgästers kunder" är punkt nummer ett, och den följs av information om att det inte är tillåtet att ligga på bänkar eller golv, utnyttja sittbänkar eller restaurangens sittytor om man inte är resenär eller matgäst med flera punkter. Ordningsreglerna gäller inne i väntsalen. Utomhusmiljön och perrongerna rår inte Jernhusen över.

Ordningsreglerna har funnits sedan 1990-talet enligt Jernhusen, men behövde "tydliggöras" eftersom väntsalen blivit ett tillhåll för tiggare och missbrukare.

– Vi har fått otroligt mycket klagomål från resenärer som inte ens vill gå in i väntsalen på morgnarna, säger Leif Svensson, säkerhetschef på Jernhusen.

Klagomålen har eskalerat under hösten, enligt honom.

– Folk har inte kunnat använda toaletten för att det har varit en kö med 40 hemlösa som har blockerat den och tvättat tvätt och duschat där inne. Och det är inte byggt som härbärge och hotell. Barnfamiljer kan inte gå på toaletten inför tågresan och så vill vi inte ha det.

Sedan anslagen kom upp och vakterna har börjat säga till människor som legat på bänkar och golv har det lugnat ner sig.

– Än så länge verkar det som att de här människorna respekterar det ganska bra. Nu är det en mer rimlig situation, säger Leif Svensson.

Ordningsdriven sammanfaller med att vintern närmar sig, men Jernhusen ställer sig absolut inte kallsinniga till de hemlösas situation. På tisdag har företaget stämt träff med kommundirektören, socialtjänsten och Stadsmissionen i Linköping för att gemensamt se var de hemlösa kan få hjälp i stället.

– Vi inser att det finns mjuka värden i det här också. Vi går inte hårdnackat ut och kastar ut folk, säger Leif Svensson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!