Frågan om vilka skyldigheter kommunen har mot de EU-migranter som finns i Linköping har varit en diskussion sedan flera år tillbaka. Nyligen meddelade moderaten Christian Gustavsson att han inte längre tycker det är rimligt att satsa kommunala pengar på härbärgen till EU-migranterna. Häromdagen tog omsorgsnämnden ett beslut i frågan. Nämnden tar också ett steg tillbaka och minskar stödet med nästan 670 000 kronor, vilket innebär en ungefärlig halvering av antalet sovplatser, därtill minskas antalet månader som härbärget är igång. Totalt begär nämnden 2,3 miljoner kronor, varav 700 000 går till platser på härbärge och resten till Stadsmissionens Cross Roads.
Har ni lyssnat på kritiken?
– Nej, det handlar om att inte erbjuda mer stöd än vad som behövs, säger omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (L).
Skälet till beslutat att dra ner antalet sovplatser beror på att de inte utnyttjats fullt ut, hävdar han.
Är det här ett permanent stöd?
– Nej, vi begär fortfarande bara stöd för en vinter, sedan får vi ompröva det.
Det nya beslutet innebär Ryttargårdskyrkan blir det enda härbärget och sovplatserna i Blå Villan tas bort.
Frågan om eu-migranterna splittrar också Alliansen. Moderaterna valde att avstå från att rösta i frågan medan C och KD röstade för förslaget.
– Vi är ett pragmatiskt parti och tycker inte man kan ta bort stödet innan man hittat en annan lösning, säger centerpartiets kommunalråd Muharrem Demirok.
Samtidigt, påpekar han, delar partiet moderaternas åsikt att stödet inte får ses som en permanent lösning.
– Vi hoppas på en lösning på nationell nivå, men innan dess kan vi inte bara klippa av hjälpen, säger han.
Kristdemokraterna har en liknande åsikt. Men att det skulle handla om en spricka i Alliansen håller vare sig Muharrem Demirok eller Andreas Ardenfors med om.
– Nu är vi i opposition och då finns det frågor som skiljer oss åt. Men vi är också överens om att lösningen inte finns i Linköping, säger Ardenfors.
När stödet infördes 2014, under sista delen av Alliansens mandatperiod, var Paul Lindvall (M) en av de som ivrade för att människor i Linköping inte skulle behöva ligga ute och frysa vintertid.
– Jag sa också väldigt tydligt att tanken inte var att detta skulle bli en permanent lösning.
Nu har M-gruppen, enligt Lindvall, haft diskussioner och kommit fram till att det är dags för kommunen att avveckla sitt ekonomiska engagemang. Om frivilligorganisationer vill fortsätta arbetet är det bara positivt, anser han.