Det är LiU-studenten Agnes Lundblad Karlsson som i fredags startade det lite udda Facebook-evenemanget som redan är uppe i över sextusen deltagare.

Idén att försöka locka hit sångaren och skådespelaren Tommy Körberg för att sjunga "Stad i ljus" under Musikhjälpen fick hon på den i studentkretsar populära communityn Jodel.

– Någon väckte frågan om att starta eventet, så jag tog tag i det och bjöd in mina klasskompisar. Jag trodde inte att det skulle bli en så stor grej, men det bara exploderade, säger Agnes Lundblad Karlsson.

Artikelbild

| Tommy Körberg är drömartisten för många under årets upplaga av Musikhjälpen. Åtminstone i studentkretsar.

För att förstå kopplingen mellan just "Stad i ljus" och Linköpings universitet, får vi gå tillbaka i tiden. Sedan ett antal år är det nämligen tradition att alla studentfester vid LiU avslutas med allsång till Körbergs vinnande bidrag från 1988 års melodifestival.

– Jag har bara pluggat här i två månader, så första gången jag fick uppleva detta undrade jag vad det var frågan om. Men jag har snabbt kommit in i traditionen. Låten är också som en hemlig signal, spelar man den på en hemmafest så förstår alla att det är dags att gå vidare, säger Agnes Lundblad Karlsson.

Är det inte risk för att det här skulle kunna bli väldigt internt för just studenter?

– Det är klart att det är lite internt, men vi vill verkligen att det ska vara för alla Linköpingsbor. I samband med framförandet skulle vi i så fall förklara den här historien, förhoppningsvis kan alla tycka att det är en rolig grej.

Drömscenariot, säger Agnes Lundblad Karlsson som under helgen mejlat förslaget till Musikhjälpen, är att Tommy Körberg under välljudande allsång sjunger den sista låten under Musikhjälpens avslutande dag.

– Men att få hit honom vilken dag som helst vore fantastiskt.

Musikhjälpen handlar ju om att samla in pengar till välgörande ändamål, hur har du tänkt kring det?

– Egentligen finns ingen direkt plan än. Men en sak skulle kunna vara att starta en insamling tillsammans med Tommy Körberg. Att om vi här lyckas få in en viss summa, som naturligtvis går till Musikhjälpen, så kommer han hit.

Musikhjälpen intar för första gången Stora torget 13–19 december. Då stängs programledarna, som presenteras i november, in i en glasbur där de sänder radio och tv dygnet runt under en vecka.

Temat för årets insamling är "Ingen ska behöva fly undan klimatet", med anledning av att över 100 miljoner människor de senaste fem åren har tvingats fly på grund av katastrofer som torka och översvämningar.

I Uppsala förra året samlades 34 miljoner kronor in, målet är att det rekordet ska slås i Linköping.