Sovande tiggare trakasseras av berusade män

Tiggarnas tältläger attackeras på nätterna av berusade män som skriker, hotar och kastar flaskor på dem.

29 september 2015 13:02

– Jag vågar inte sova på nätterna nu, tänk om de kommer tillbaka för att döda oss. Jag är mest rädd för att de ska kasta något som brinner eller exploderar på oss när vi sover, säger Vasili som kommer från Pauleasca i Rumänien.

Sedan några månader tillbaka sover ett antal av Linköpings tiggande EU-migranter i ett mycket provisoriskt tältläger. Lägret ligger i stadens utkant och består av ett 15-tal billiga tält av den typ som ungdomar använder på festivaler. Över tälten ligger plast för att ge skydd mot regn. I tälten finns EU-migranternas ägodelar, ofta bara några vattenflaskor och ett par filtar.

Under sommaren fick de vara i fred i sitt läger, men för en och en halv vecka sedan sedan började trakasserierna.

– Mitt i natten kom tre bilar med svenska män som hade druckit. De skrek, slängde flaskor på oss och var mycket hotfulla. Några gick runt och sparkade på våra tält och en av dem kastade smällare in bland tälten, berättar Giorgio som även han kommer från Pauleasca..

Sedan dess har attackerna upprepats flera gånger.

– De kommer på helgerna, på natten när de har druckit sprit, säger Giorgio.

Efter två attacker under den gångna helgen vågade några av EU-migranterna inte längre sova i sina tält, och natten till tisdagen valde de att övernatta i en park. Det blev dock en hård natt eftersom temperaturen kröp ner till nollstrecket.

– Det här går inte längre. Snälla, vi ber kommunen, polisen och de som styr Linköping: Ge oss en säker plats att sova på, säger Giorgio.

EU-migranterna dröjde länge med att polisanmäla attackerna, främst för att de inte kan göra sig förstådda när de ringer. Men i måndags berättade de vad som hänt för personalen på Stadsmissionens lunchservering för EU-migranter och bad om ett möte med polisen. I går träffade Linköpingspolisen en stor grupp EU-migranter för att informera sig om vad som hänt.

– Vi kommer att förstärka bevakningen kring de platser där de sover. Det här ska ingen människa behöva utsättas för, säger poliskommissarie Håkan Stenbäck.

– Vi uppmanar EU-migranterna att ringa till polisen så fort något händer, det räcker att de uppger en adress så förstår vi vad som är på gång. Och så vill vi gärna ha registreringsnumren på de bilar som männen färdas i, fortsätter han.

Stadsmissionens härbärge för EU-migranter kommer att öppna för vintersäsongen den 16 oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Sievers