Soldiers of Odin lägger ned i Östergötland

Soldiers of Odin har lagt ned verksamheten i Norrköping och Linköping. "Anledningen är att ledarna har misskött sig", säger Soldiers of Odins nationella ledare Mikael Johansson.

20 januari 2017 20:22

Under våren 2016 var högerextrema nätverket Soldiers of Odin extra verksamma i Norrköping och man etablerade sig också i Linköping. Idén var att medlemmarna skulle vandra på gatorna för att skapa lugn. Man gjorde också några vandringar. På flera platser i Sverige fick organisationens närvaro motsatt effekt. I våras blev det bråk i både Göteborg och Uppsala när organisationen patrullerade. För ett par veckor sedan blev det bråk mellan AFA (Antifascistiska Aktion) och Soldiers of Odin i Jönköping. Tolv personer från AFA anhölls misstänkta för misshandel av tre personer från Soldiers of Odin.

Det har varit lite fram och tillbaka med organisationens aktivitet i Norrköping och Linköping. Vår reporter var med och bevakade deras första runda i våras. Men kort därefter byttes en av ledarna ut. Och sen har det skett byten av ledare flera gånger. Vad ledarkarusellen berott på har aldrig organisationen velat kommentera. Men nu är alltså avdelningarna helt nedstängda. Enligt uppgifter till oss beror stängningarna på att det finns olika idéer om vad Soldiers of Odin ska vara.

– Det stämmer att vi har stängt avdelningarna. Det beror på att det är extremt toppstyrt och på att den nationella avdelningen inte tål kritik, säger Ingemar Zeijlon, som tidigare var engagerad i organisationen i Norrköping och även Nyköping.

Mikael Johansson representerar Support Soldiers of Odin Sverige. Han kallar sig för nationell ledare för organisationen. Han har en helt annan bild av varför verksamheten har lagts ned i Norrköping och Linköping.

– Det stämmer att Norrköping och Linköping har lagt ned verksamheten. Detta tycker jag är bra då dessa personer har gjort saker som vi på inget sätt stödjer, säger han.

Med "dessa personer" menar han bland annat Ingemar Zeijlon. När jag ber Mikael Johansson utveckla kritiken säger han att grupperna i Linköping och Norrköping har haft förbjudna föremål med sig när de har patrullerat i andra städer.

– De har bland annat haft med sig bangers fasttejpade på olika tryckbehållare. Resultatet av detta blev att flera avdelningar inte ville ha med dessa personer på vandring. Därför valde vi att utesluta ett par personer då det strider mot våra regler. Det här gillades inte av ledarna.

Ingemar Zeijlon blir mycket upprörd när han får veta vad Mikael Johansson har sagt. Han kallar det för skitsnack och han berättar också att han just nu är i något som kallas "bad standing". Det är ett uttryck från mc-världen som ungefär betyder att personen är fritt villebråd.

– Här betyder det nog mest att jag inte är välkommen tillbaka. Men tänker man på vad det ursprungligen betyder är det för jävligt, säger han.

Mikael Johansson skriver inte under på Ingemar Zeijlons beskrivning. Han menar att kritiken handlar om att misskreditera Soldiers of Odin.

– De gör det här för att försöka smutskasta vår organisation och mig som nationell ledare. Det handlar bara om det, säger Mikael Johansson.

Vad betyder "bad standing"?

– Det betyder att man är utesluten och aldrig är välkommen på något sätt på grund av att man inte varit lojal mot organisationen. Man får inte vara med på våra supportsidor eller ha något med Soldiers of Odin att göra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!