Snart kan du bo i 1700-talskåken

Huset byggdes åt hovslagarmästare Mannberg för över 200 år sedan. Nu står det i Gamla Linköping och ska förvandlas till bed and breakfast.

11 februari 2017 20:00

På Rådmansgatan i Gamla Linköping – mittemot Kanevads – finns Fröken Löfgrens gård, uppkallad efter Agnes Löfgren som bodde i huset fram till sin död 1930. Byggnaden stod mellan 1797 och 1956 på Ågatan 9, en adress som i dag tillhör Näringslivets hus ("gamlagamla polishuset"). 1979 monterades det upp här i Gamla Linköping.

– Det är ett perfekt hus för bed and breakfast. Det måste förstås renoveras, men man behöver nästan inte ändra planlösningen alls, säger Jessica Ericsson.

Jessica och kompisen Sofia Thunholm började en gång som anställda på Dahlbergs Café. De tog över caféet och utökade 2013 med Hilma Winblads bed and breakfast i Treportshuset. I fjol växte verksamheten med lunchserveringen Vilhelminas Frestelser och nu är det dags att ta nästa steg – en fördubbling av hotellverksamheten tack vare sex nya rum i Fröken Löfgrens Gård.

– När vi öppnade Hilmas för fyra år sedan var vi jätteoroliga. Skulle någon vilja bo här? Nu vet vi att de vill det och vi behöver fler rum, konstaterar Sofia.

Företaget har vuxit till 22 anställda, varav 6–7 jobbar året runt.

– Det är inte lika många gäster på caféet vintertid, men på vårt bed and breakfast är det faktiskt jämn beläggning året runt. Det är många affärsresenärer och gäststuderande som tycker att det är trevligt att bo i Gamla Linköping, säger Jessica.

Friluftsmuseet Gamla Linköping passar på att omvandla huset nu när det ändå blev tomt – en privatperson och butiken Ljus-Lyktan har flyttat ut och IOGT-biblioteket stängs.

– Det är väldigt positivt att vi får mer övernattningsmöjligheter. Huset blir tillgängligt för fler människor och det gör besöksmålet mer komplett. Det är viktigt att alla bitar finns – upplevelser, mat och övernattning. Linköping har brist på hotellrum så det känns bra att vi kan bidra, säger museichef Tina Karlsson.

Det är kommunala Bryggaregården som äger alla fastigheter i Gamla Linköping. Bolaget har nu sökt bygglov och ska upphandla renoveringen, som görs under överinseende av byggnadsantikvarie Jessica Åkeson. Det gäller att vara varsam med gamla kulturhus.

Sex rum – varav ett familjerum – ska det bli. Tre på varje våning, alla med dusch och toalett.

– Vi räknar med att kunna öppna de nya rummen framåt sensommaren, säger Sofia Thunholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin

Ämnen du kan följa