Småfåglarnas våta dröm i riksfinal

Av 472 fågelholkar har Naturskyddsföreningen valt ut två Linköpingsholkar till SM i fågelholksbygge.

19 april 2016 12:30

Det är dels Kvinnebyskolan, klass 5B, dels Ljunkan, årskurs 3 på vvs- och fastighetsprogrammet.

Egen jacuzzi

Och detta är sannerligen inte vilka fågelholkar som helst. Eftersom småfåglar ju är förtjusta i bad har Ljunkaneleverna Christoffer Flink och Hugo Andersson satsat på en egen jacuzzi vid sidan av huset, som är dekorerat med livboj och brevlåda. Hålet är 38 millimeter, alltså en perfekt boning för exempelvis svartvit flugsnappare, blåmes, talgoxe och pilfink.

Femteklassarna på Kvinnebyskolan har å sin sida byggt en holk som smälter fint in i omgivningen i sin skepnad av en björkstubbe.

SM i fågelholk har slagit rekord i år. 472 fågelholkar från 69 deltagande skolor i 44 kommuner har varit med. Nu har juryn valt vilka tio som går till finalen som klockan 10 i dag visades upp på Skansen..

I morse förhandsvisades några av dem i Gomorron Sverige. Därmed har också omröstningen på Naturskuddsföreningens hemsida startat.

LillSkansen

Finalistholkarna ska finnas på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan 21–24 april. Sedan ska de troligen visas på LillSkansen under en stor del av året.

Guld-, silver- och bronsholkarna presenteras på mässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm söndag 24 april.

Priset, förutom äran och ett diplom, är en naturupplevelse arrangerad av Naturskyddsföreningen.

Juryn har bestått av Carolina Klüft, styrelseledamot Naturskyddsföreningen, Helene Benno, generalsekreterare Min stora dag, Mark Levengood, programledare, Minou Moon, ordförande Fältbiologerna, Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen, Göran Ekberg, Stockholmsmässan Nordiska trädgårdar, och Per Bengtson, biolog och projektledare Naturskyddsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!