Slåttermaskin antände skog i Nykil

När Stefan Junhammar tittade bort mot granngården så trodde han att huset stod i lågor. Men det var hans egen skog som brann.

25 juli 2016 21:57

– På håll såg det ut som det slog ut lågor från hustaket, berättar han. Han står och tittar på eftersläckningsarbetet av branden i skogen en bit från hans gård Visätter västergård i Nykil.

Det ryker från hela området och marken är svart och bränd. Här och var inne bland träden ser man mindre öppna lågor. Men allt är under kontroll.

Stefan Junhammar trodde ett tag att det var kört och att elden också skulle ta de sommarstugor som finns i närheten.

Men inget av det hände.

– Brandmännen var verkligen effektiva, visste precis hur de skulle avgränsa elden, säger han.

I 22 år har han drivit gården – där han ägnar sig åt skogsbruk – och det här är första gången han råkar ut för en brand.

Han beskriver att branden började på en höjd, och att det faktum att det brann uppifrån och nedåt gjorde att det gick så bra som det gick. Annars hade det kunnat sluta betydligt värre, befarar han

Enligt räddningstjänsten är inte brandorsaken utredd, men Stefan Junhammar säger att det var gnistor från en slåttermaskin som antände den torra skogen.

– Det var grannen som körde och han såg direkt vad som hände och larmade brandkåren, säger Stefan Junhammar.

Det tog ungefär en halvtimme innan bilar från fem stationer – totalt 23 personer – fanns ute vid skogen och kunde påbörja släckningsarbetet.

Det var enheter från stationerna Kallerstad, Lambohov, Vikingstad, Bestorp och så Kvillinge i Norrköping.

Enligt brandbefälet på Räddningstjänsten i Östergötland berodde det stora antalet bilar på att man inledningsvis behövde mycket vatten och därför behövde fler bilar, men att det också krävdes mycket personal för att begränsa elden. Totalt jobbade 23 personer med släckningsarbetet.

Från och med 22-tiden på måndagskvällen finns sex brandmän vid området för att kolla att inget flammar upp under natten.

Flera sommarstugor finns i närheten av branden. Men enligt räddningstjänsten var det aldrig någon fara för att elden skulle sprida sig dit. Totalt är det en yta på cirka tre till fyra hektar som brunnit.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!