Sju cyklar stjäls – varenda dag

Antalet cykelstölder minskar i Linköping. Sedan förra året har antalet cykelstölder minskat med 350 stycken. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

12 oktober 2016 19:30

Under 2015 har siffran kring antalet cykelstölder i Linköping minskat med 13 procent. Polisen i Östergötland säger att rapporten är glädjande, men att hårt arbete kvarstår för att stölderna ska fortsätta reduceras.

– Det är bra att de minskar, men vi ligger fortfarande på en alldeles för hög nivå. En stor del av de brott som rapporteras till oss är cykelstölder och därför kan vi inte vara nöjda än, säger Mattias Ydreborg, poliskommisarie i Östergötland.

Under det senaste året har antalet stölder minskat från drygt 2 700 cyklar till 2 300. Men fortfarande stjäls i genomsnitt sex till sju cyklar per dag i staden, enligt Mattias Ydreborg. Något som görs på grund av att det finns en marknad för att sälja stulna tvåhjulingar.

– Jag tror inte att man ska dra för stora växlar av den här rapporten. Det är absolut positivt att det minskar, men vi vet ju inte hur stort mörkertalet är. För oss gäller bara en sak: att fortsätta arbeta förebyggande och göra det så svårt som möjligt att sälja stulna cyklar i Linköping, säger Mattias Ydreborg.

Fakta

Så skyddar du din cykel och minskar risken för stöld:

Använd ett bra och godkänt lås.

Lås fast cykeln i ramen och i ett fast föremål.

Plocka med dig lös utrustning som lampa, cykeldator eller cykelkorg.

Ställ in cykeln över natten

Om cykeln stjäls är det viktigt att ha noterat ramnumret på cykeln. Det gör identifieringen av cykeln lättare.

Källa: Svensk Cykling, Polisen, Brottsförebyggande Rådet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Oliver Beckman