SERIE: Det är inte frukten som är farlig

Mer än en kokbok ges ut varje dag i Sverige. Matintresset är enormt. Men vi väljer olika mat. Många har tagit ställning utifrån övertygelse, olika teorier, dieter och religioner. I den här serien presenterar vi några som har gjort sitt val.

23 juni 2017 16:00

Det finns många teorier om mat. Veganer säger att vi inte ska äta kött. LCHF-are säger att vi ska äta kött och mycket fett, men absolut inte socker. Anneli Påmark säger att vi varken borde äta kött eller socker, men massor med grönsaker och frukt.

Det är framför allt frukten hon talar för för med tanke på att det finns de som påstår att vi ska ta bort frukt ur kosten eftersom det innehåller naturligt fruktsocker – frukt får skulden för ohälsa och sockerberoende.

Här går Anneli faktiskt lite i taket.

– Frukt är extremt nyttigt och innehåller massor av vitaminer, mineraler, fibrer, mikrober, antioxidanter och mycket mer. Att äta frukter av alla de slag förebygger alla sjukdomar, höjer din livsenergi och bidrar till ett långt, friskt liv.

Hon tillägger:

– Det finns ingen annan mat som stödjer så många funktioner i kroppen som frukt gör och att utesluta frukt ger därför på sikt allvarliga konsekvenser för hälsan.

Men även om hennes fruktskål hemma är gigantisk, så är hennes matfilosofi grundligt genomtänkt. Hon och hennes särbo Carl Österberg har skrivit boken "Vägra följa John" som handlar om hur man lämpligen kan förändra sitt liv, och där har maten stort utrymme.

– Jag har alltid varit extremt intresserad av mat. När jag insåg att jag skulle bli civilingenjör så valde jag en inriktning mot kemi och näringslära. Jag tänkte att jag skulle bli produktuvecklare och satsa på glass och sötsaker.

Hon skrattar.

– Det blev jag ju också. Jag jobbade på ASM i Mjölby som gör glassmaksättningar och så blev jag lab- och kvalitetschef på Arla. Jag lärde mig en del om livsmedelsindustrin. Det har jag nytta av nu.

Det är många år sedan Anneli slutade äta kött och det var inte ett helt enkelt steg.

– Jag är uppvuxen på landet. Pappa är jägare, vi åt älgstek varje helg. Köttet var oerhört viktigt i min familj. Men jag var 28 år och kunde bestämma själv, tyckte jag – jag kunde inte äta kött längre. Jag äter inte djur.

Länge levde Anneli Påmark två liv, ett inom livsmedelsindustrin och ett privat, där hon vidareutvecklade sin alternativa verksamhet.

– Redan på högskolan var jag mycket hälsomedveten, tyvärr på ett destruktivt sätt. Jag var besatt av kalorier, jag drev mig själv hårt och tränade mycket, hade stenkoll. Jag måste springa en viss sträcka för att få äta en glass.

– Men jag har nytta av det här också i dag. Jag vet i vilken utsträckning mat är substitut för andra saker vi saknar i våra liv.

2012 blev det för mycket att göra för Anneli, hon gick in i den välbekanta väggen och sedan bestämde hon sig för att satsa på det som egentligen betydde något: skriva färdigt den påbörjade boken, börja hålla kurser, coacha människor till att må bättre.

– Det finns hur många undersökningar som helst som visar att växtbaserad kost är så mycket bättre för oss. Hjärtkärlsjukdomar påverkas positivt, cancer kan förebyggas, diabetes lindras. Alzheimer kan bli mycket bättre, liksom depressioner och ångest.

– Grönsaker, frukt, nötter och frön – det är vad vi mår bäst av att äta, det är vi gjorda för. Inte socker, inte processad skräpmat och halvfabrikat.

Det låter så svårt, livsmedelsproducenterna tillsätter någon form av socker i nästan all mat, även vegoprodukter och annan "nyttig" mat innehåller smakförstärkare och socker av olika typer.

– Det har blivit mycket lättare att äta växbaserad kost. 1993, när jag var nybliven vegetarian, ansåg många att jag var jättekonstig, idag är det bättre. Jag äter gott hela tiden och har aldrig njutit så mycket av maten som nu. Dessutom mår jag väldigt bra!

Anneli Påmark En bra dag Choklad- och valnötsglass

Ålder: 52

Yrke.författare, coach och gruppledare

Familj: sönerna Felix och Oliver, särbo med Carl Österberg i Växjö. (Det finns en annan plan, om några år kanske paret tillsammans reser runt i världen och ger kurser)

Bor: i parhus i Jakobsdal.

Fritidsintressen: att njuta av livet, träna, äta gott, resa.

Läser just nu: Den kloka kärleken av Gay och Kathlyn Hendricks.

Morgonmål: chiagröt med chia, hampa, psyllium, linfrö, banan, blåbär, hallon, havremjölk, kokosolja, kanel.

Mellanmål: nötter, dadlar, frukt.

Lunch: Kryddiga bönbiffar med ugnsrostade grönsaker som svartrot, morötter, potatis, sötpotatis, palsternacka.

Eftermiddagsfika: choklad- och valnötsglass.

Kvällsmat: Soppa av kål, broccoli, morötter, mycket timjan och oregano.

3/4 dl valnötter

4 riktigt mogna bananer

1/2–1 msk honung

4–5 msk kakao

3/4 –1 dl havregrädde

Skiva bananerna och lägg i frysen minst 4 timmar. Mixa allt utom havregrädden i en matberedare. Tillsätt havregrädde medan du fortsätter att mixa, tills du får önskad konsistens på glassen. Servera direkt.

(Mer fakta och många fler recept och tips på www.humanawareness.se)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Hasselqvist

Ämnen du kan följa