Sara om missbruket: "Ett mentalt fängelse"

Linköpingsbon Sara, 29, spelade bort hundratusentals kronor på onlinespel. När det var som värst ville hon dö. "Det händer exakt samma sak i hjärnan som vid droger", säger Sara.

Behandlingshemmets föreståndare, Inger Lundberg, är redaktör till boken "Game over - att vinna ett liv".

Behandlingshemmets föreståndare, Inger Lundberg, är redaktör till boken "Game over - att vinna ett liv".

Foto: Frida Glenning Ströberg

LINKÖPING2019-01-06 21:31

"Mitt spelberoende var som ett sjukt förhållande. Spelet var min herre, jag dess underordnad. Jag kände intima och väldigt intensiva känslor för onlinespelet. Så fort en omgång var slut blev det tomt. Som om jag kysst någon som sedan gått sin väg."

I augusti 2017 ligger Sara i soffan och surfar på mobilen, i väntan på att kaffet ska bli klart. En spelannons, med rubriken "Satsa hundra kronor – få 300 i återbäring" fångar hennes intresse. Sara, som aldrig varit road av casinospel, satsar sin första hundralapp.

– Om jag ändå kunde resa tillbaka i tiden. Då hade jag skrikit åt mig själv att slänga mobilen åt helvete och springa för livet. Spelberoende kan verkligen drabba vem som helst. Jag är inte dummare eller mer utsatt än någon annan.

LÄS ÄVEN: Misstänkt svaghet i skydd för spelberoende

Spelandet är till en början roligt, och de första dagarna vinner hon lite pengar. Helt plötsligt har hon satsat tusen kronor. Varningsklockorna börjar ringa, även hos henne själv.

– Jag tänkte att vem satsar tusen spänn på onlinespel? Vad håller jag på med? Jag skämdes.

Spelandet eskalerar fort och efter en månad inser Sara att hon har verkliga problem. Sedan 2017 har hon varit i kontakt med både beroende- och psykiatrimottagningen och gått på 12-stegsprogram i Norrköping. Behandlingarna har hjälpt en kort stund, men snart har hon varit igång med spelandet igen. Sara har alltid varit ärlig om sitt missbruk med sin familj, men när det var som värst smög hon med hur ofta hon spelade även för dem. På bussen, jobbet, nätterna, inlåst på toa – på mobilen går det att satsa pengar överallt. Äta och sova blev sekundärt och Sara tappade känslan för pengar. Hon levde för millisekunden mellan det att hon tryckt igång spelet och det att resultatet visades.

– Som spelmissbrukare är man beroende av sekunden då hoppet lever. Det är känslan av förväntan, snarare än pengarna, som lockar.

När hon vann pengar blev hon lycklig – i några sekunder. Sedan började jakten på den där magiska och ovissa sekunden igen.

Spelet som kontrollerade är ett så kallat slotspel. Spelet består vanligen av tre eller fem hjul som snurrar och om ett antal symboler, ofta i form av de välbekanta frukterna, hamnar i rätt rad vinner man. Med sina klara färger, bonusar och storvinster drev spelet förståndet ur Sara.

I slutet av förra sommaren hade Sara spelat bort hundratusentals kronor. Hon försökte hela tiden vinna tillbaka det hon förlorat. Sparkontot var tömt. Hon hade lånat stora summor av familj och vänner. Hennes anhöriga var oroliga. Tilliten var rubbad. Själv ville Sara bara dö.

– Jag höll på att spela bort precis allt som är värt att leva för.

Så kom räddningen. Genom socialen blev Sara inskriven på behandlingshemmet "Game over" i Linköping. Här bygger KBT-behandlingen på frivillig basis men klassas som slutenvård. Verksamheten bedrivs i ett vanligt, anonymt hyreshus i utkanten av stan. Här har Sara bott i åtta veckor tillsammans med andra spelmissbrukare. Första tiden på hemmet var svår. Abstinensen gjorde henne skakig, arg, rastlös och hon fick ont i kroppen. Smarttelefonen byttes frivilligt ut mot en knapptelefon. Varje dag hade fasta rutiner. Samtal enskilt med psykologer och i grupp. För första gången började Sara förstå sin sjukdomsbild och grunden till hennes beroende.

När vi ses har hon en vecka kvar på behandlingshemmet, innan hon får komma hem till sin familj. Sen väntar ett års efterbehandling. Hon mår avsevärt bättre nu än när hon kom, även om hon än inte är helt frisk än. Liksom annan beroendeproblematik måste Sara vara medveten om sin sjukdom och riskerna livet ut.

– Jag har haft ett återfall och kanske får jag ett till. Jag försöker att inte vara för hård mot mig själv. Jag har kommit långt. För två månader sedan spelade jag varje dag och hade svår ångest. Nu vill jag leva.

Nu ska hon studera till socionom. I framtiden hoppas hon kunna hjälpa andra spelmissbrukare.

– Att få komma till Game over är det största som hänt mig. Jag har kommit ut ur mitt mentala fängelse.

Råd och stöd

Hos Vårdguiden finns fakta och råd kring sjukdomar som rör spelberoende. Klicka här för att komma till Vårdguidens sajt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!