Sangria har stängt för gott

Restaurang Sangria på Platensgatan har stängt för gott. Raed och Didmona Yalda har tagit över och ska öppna en restaurang med libanesisk mat.

24 januari 2017 18:25

På golvet i matsalen ligger tre ben till flygeln som hörde till det gamla Sangria. Miguel Bello som en gång öppnade Sangria har nyss varit här och hämtat några tavlor som han gärna ville ha. Han sålde visserligen redan 2006, men Raed och Didmona bygger om och skänker gärna bort tavlorna.

Lokalen ska förvandlas från en spansk restaurang till något lite mer orientalisk. De nya tapeterna är täckta med skyddsplast och personal från restaurangbyggarna Svea har gått loss i köket. Det mesta ska ses över eller göras om.

Mitt i alltihop går Raed Yalda och pratar i telefon.

– Jo, det är det han gör för det mesta, konstaterar hans fru Didmona.

Det är han som kommer att synas i restaurangen, men det är hon som bestämt hur allt ska se ut. Namnet på den nya libanesiska restaurangen blir Merwah och målet är att den ska invigas den 20 februari.

För paret Yalda är det en idé som funnits i många år som nu blir verklighet. De äger redan tre restauranger, Pizzeria El Piatto i Ryd, Pinocchio i Lambohov och Venezia i Ekholmen, men det här blir något helt annat.

Det här blir Linköpings enda restaurang med libanesiskt kök.

– Vi har letat i flera år efter en bra lokal, säger Didmona.

Det slutade med att de köpte restaurang Sangria, de tog över den 1 januari, och nu låter de det väl inarbetade varumärket gå i graven.

– Ja, det var inte Sangria vi ville ha, vi ville ha tag i en bra lokal. Hade vi hittat det så hade vi sparat 1,8 miljoner kronor, säger Raed.

Han har lång erfarenhet av att driva restauranger. Förutom de tre som han håller igång nu så har han tidigare ägt pizzerian i Barhäll och kvarterskrogen Ciao Ciao i Ljungsbro.

Men någon kock är han inte. Han är snarare den som håller ihop allt.

– Jag ska vara här på kvällarna och sprida glädje och få folk att bli nöjda, säger han.

Didmona kommer sannolikt inte att synas alls. Hon sköter allt det som inte syns.

De räknar med att det krävs mellan åtta och tolv anställda för att sköta restaurangen. Kock och kökspersonal är redan ordnade. Serveringspersonalen är nästan klar och Raed konstaterar att det är svårt att hitta personal.

– Ja, det är svårt att hitta rätt folk, det håller nog alla i branschen med om säger han.

Sangria

Den numera stängda restaurang Sangria startades av Miguel Bello år 1997. Den första tiden låg den på Gamla Tanneforsvägen.

Trots sitt undanskymda läge blev restaurangen känd och efter några år flyttade han in till stan och Apotekaregatan.

År 2003 flyttade han till lokalerna på Platensgatan, men han sålde den 2006.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa