Enligt äldrenämndens ordförande Mikael Sanfridson (S) så har han inte varit med om någon diskussion om vad som ingår i den summa han och hans politikerkolleger beslutar om i äldrenämnden.
Det nämnden gör är att ställa en rad krav som ska gälla i alla vårdboenden i kommunen. Krav på allt från mat till individuellt avpassat boende för den enskilde.
Sanfridson påpekar att kostnaden för att bo på i en vårdbostad är betydligt högre än den avgift som den enskilde betalar.
– Samhället subventionerar äldreomsorgen väldigt mycket, och så ska det vara, säger han.
Att i det perspektivet stirra sig blind på frågan om hur de 28 kronorna används är han tveksam till. Men han säger samtidigt:
– Jag vill se frågan satt i rätt sammanhang och också utreda om det finns en felaktighet inbyggd i taxan. Det ska jag absolut ta reda på.
Känns det inte konstigt att ni i nämnden inte vet vad det är ni beställer?
– I nämnden är vi inte jättedetaljerade utan försöker låta professionen avgöra rimlighet och hur man ska tänka långsiktigt utifrån en helhet. Skyddsmekanismer i form av maxtaxa finns ju.
Camilla Scharfs, affärsområdeschef för äldreomsorgen inom Leanlink, förstår att det är lätt att hamna i att räkna som Git Bock gör. Samtidigt blir det fel, eftersom avgifterna som den enskilde betalar inte kommer boendet till del direkt, säger hon. De ingår i äldrenämndens budget. Det ett boende får betalt för att driva vård beror ju på vilka avtal man har med äldrenämnden.
Men även om kostavgiften – 102 kronor – är lika på alla vårdboenden kan det skilja mycket mellan den mat de boende serveras.
– Ingenstans står det specificerat att ni ska lägga 102 kronor på maten. Så är det inte. Därför blir det en utförarfråga hur mycket maten kostar, konstaterar Camilla Scharfs.
Ytterst blir det sedan upp till varje boende att göra sin egen budget för maten.
Men i helhetsåtagande ska all mat ingå.
– Ja, det är all inclusive och innefattar frukost, lunch, middag, mellanmål, fika, fredagsmys, ja allt du äter på boendet och servicen omkring som servetter, ljus och blommor, förklarar Camilla Scharfs.
Det ingår inte i hyran alltså?
– Nej, det gör inte det riktigt, säger hon.
Det betyder att kostavgiften, 102 kronor, är lika för alla boende samtidigt som det kan skilja mycket mellan den mat de boende får beroende på hur mycket pengar som utföraren lägger på mat.
Git Bock är inte särskilt nöjd med svaret.
– Nej, jag köper inte förklaringen. Jag hävdar att var som helst i samhället i övrigt kan du få veta vad du betalar för. Det måste gälla även äldreomsorgen. Det kan inte vara så här lite luddigt: "det är nog det här eller det här." För det är vad de säger, säger hon. Och tillägger:
– Tittar man sedan vilka summor det blir totalt, då tycker jag absolut att man måste kunna precisera sig.