Totalt 300 hundar släpade med sig husse och matte till Linköpigs golfbana. Bakom evenemanget står Agria som skänkte 50 kronor till Hundstallet i Stockholm och Bosse hundhjälp i Göteborg för varje ekipage som deltog. Organisationer som arbetar med att omplacera och hjälpa utsatta hundar. Hundpromenaden har tidigare bara arrangerats i Stockholm, men i år genomfördes den samtidigt på 16 orter i landet.

När promenaden var avklarad kunde deltagarna testa på aktiviteter som nose work och rallylydnad. Men allra populärast var ett besök hos Agrias veterinär Ulla Björnehammar.

– Jag har pratat skendräktighet, analsäcksproblem, kastrering och gammelhundsvårtor. Problem som inte är akuta – men som ägarna ändå funderar på, säger Ulla Björnehammar.

Artikelbild

| Mariana Andersson och hunden Mimmi tycker hundpromenadens syfte är viktigt. – Vi är båda från Rumänien. Varje gång jag är där lider jag mycket när jag ser alla dessa hemlösa hundar. Stackars vovvar.

Det största bekymret i dag bland hundar är övervikt.

– Jag har också mina bilringar, men skillnaden är att jag själv väljer vad jag ska äta. Det kan inte hundarna, deras övervikt är vårt ansvar.

Ämnet är känsligt, men Ulla duckar inte för problemet.

– Jag är en jätteelak veterinär. Jag brukar be ägarna – när de stoppar åt sin hund mat – att titta in i hundens ögon och säga "nu håller jag på att avliva dig långsamt, plågsamt och effektivt", säger Ulla Björnehammar.

Artikelbild

| Junix är en van motinär men blev trött av värmen under promenaden.

Nåja, de hurtiga vovvarna kan i alla fall pricka av en av dagens promenader. Och glädjas åt att de tillsammans bidrog till den totala potten ute i landet på 180 000 kronor.