Så ska terrorister stoppas

Projektet Subcop har sitt ursprung i attentaten mot Londons tunnelbanesystem där flera sprängladdningar detonerade och en oskyldig man sköts ihjäl av polisen. På onsdagen visades resultatet upp vid Katastrofmedicinskt centrum i Linköping

25 maj 2016 18:30

Hur kan polisiära styrkor på ett effektivt sätt skydda oskyldiga, samtidigt som man oskadliggör en potentiell självmordsbombare? Det har varit frågeställningen för EU-forskningsprojektet Subcop, som står för Suicide bomber counteraction and prevention, eller "självmordsbombare, motmedel och prevention". Med de övergripande målen att separera allmänheten från de misstänkta, skydda insatsstyrkor och allmänheten från explosionen, skärma av bomben från fjärrutlösare och konfrontera de misstänkta effektivt, helst utan att använda dödligt våld.

– Om det är en situation som är riktigt kritisk så måste du kunna få en person att upphöra omedelbart, helst utan dödligt våld. Det ställer extrema krav på vad som ska åstadkommas. Det är ett tekniskt projekt, men med ett integrerat etiskt perspektiv, berättar Anna Pettersson som är forskningsledare vid FOI och projektledare för Subcop.

Attentat mot tågstation

På onsdagen visades resultatet av tre års arbete upp på Katastrofmedicinskt centrum. Ett trettiotal svenska forskare och andra intressenter som har varit delaktiga i projektet, samt lika många gäster från andra EU-länders organisationer för terrorbekämpning är på plats i Linköping. I samarbetet ingår elva partners från sex länder, som svenska FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut, har koordinerat. Projektet slutredovisas med en uppspelning av ett scenario där en självmordsbombare ska stoppas på en tågstation. Under bekämpandet av självmordsbombaren kommer många olika typer av tekniker som forskarna gått igenom, utvecklat och tagit fram användas.

Explosivt bombskydd

Inom projektet har forskarna både tittat på den senaste tillgängliga tekniken, forskning inom psykologi och olika metoder för att utbilda insatsstyrkorna. Men det är lätt att fastna för ny teknik, som en LIDAR, en form av laser-radar, som kan rita upp en lokal och i realtid visa var människor befinner sig och hur de rör sig, ett portabelt bombskydd som fälls upp på mindre än en sekund med hjälp av samma teknik som krockkudden i bilar eller en megafon som ger ett klart och tydligt ljud på flera hundra meters håll. Då har jag förmodligen inte ens fått se de allra roligaste prylarna.

– Precis som de bästa bombmakarna håller på sina recept så avslöjar inte vi alla våra metoder, säger Anna Pettersson konspiratoriskt.

Bakgrund till SUBCOP

Den 7/7 2005 briserade tre bomber under morgonens rusningstrafik i Londons tunnelbanesystem. En stund senare utlöstes ytterligare en bomb på en buss. 52 människor miste livet och över 700 skadades.

Två veckor senare försöker sig en grupp terrorister sig på en repris av attacken. Lyckligtvis detonerar ingen av de bomberna. Från videoövervakning har polis och underrättelsetjänst signalement på gärningsmännen. Under mycket pressade förhållanden följs en misstänkt person, med ett signalement som vagt stämmer in på gärningsmännen, ner i tunnelbanan vid Stockwell Station. För att hindra den misstänkte från lösa ut en bomb på tunnelbanetåget skjuts han i huvudet, med sju skott.

Mannens namn är Jean Charles de Menezes. Han hade inget med någon av attackerna att göra och han hade ingen bomb.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!