Så överlever du ensam i skogen

Två barn om dagen brukar eftersökas i landets skogar efter att ha gått vilse. Under sportlovet får barnen möjlighet att lära sig hur de kan klara sig ensamma i skogen.

22 februari 2016 17:15

Det är hundratals barn i sällskap med vuxna som befinner sig i Vallabackarna i Linköping på måndagen. De går i mindre grupper med var sin ledare utmed "Hitta vilse-stigen" och stannar vid olika stationer. Det är ordning och reda även om organisatörerna är förvånade över det stora antalet intresserade.

– Över 500 barn är anmälda hittills. Det är jätteroligt men vi trodde aldrig att så många skulle komma, säger Carina Brage på Linköpings Naturcentrum.

Aktiviteten riktar sig till alla sportlovslediga, samt förskolor, förskoleklasser och fritids, men privata personer behöver inte anmäla sig i förväg. Syftet med aktiviteten är att lära barn vad de ska göra om de går vilse. Att det är bra att "krama ett träd" har många hört, men det är bara en början.

– Barnen kan inte krama ett träd hur länge som helst och de blir uttråkade. Dessutom måste de hålla sig varma om det är vinter och inte få panik. Det viktigaste är att de lär sig att stanna kvar i området och samtidigt leka och hålla sig sysselsatta, säger Carina Brage.

Corren går också "Hitta vilse-stigen" och möter många entusiastiska barn och vuxna. Att sätta stoppsträck och hänga synliga saker på träd för att visa var man är verkar vara en av de mest uppskattade stationerna. Erik Jacobsson, Elias Samuelsson och Ebbe Lindquist-Sjöberg, tre pojkar från Ljungsbro, samarbetar för att bära en tung trädgren och lägga den på stigen som stoppsträck.

– Det är jättekul. Men vi ska lägga tre stycken, säger Erik Jacobsson, ledare för sin lilla grupp.

Vid nästa station möter vi Martina Lertseus, som är föräldraledig, med barnen Tora, 4 år och Holger, 7 månader.

– Det är ett bra initiativ. Jag trodde inte att det skulle bli så mycket folk. Jättekul. Och snart ska vi äta grillad korv. Det är en höjdpunkt för Tora, berättar Martina Lertseus.

Vid grillen är det full fart. Det finns även korv för vegeterianer.

Det är Friluftsmuseet Gamla Linköping, Linköpings Civilförsvarsförening, Naturcentrum och Lejonfastigheter som har samarbetat för att genomföra "Hitta vilse"-aktiviteten som pågår även på tisdag och onsdag. De övriga två dagarna av sportlovet kan man tillverka egna solur i Friluftsmuseet Gamla Linköping. Den aktiviteten sker i den pedagogiska verkstaden i Curmanska magasinet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!