De elever som idag går i sexan och i augusti 2016 börjar högstadiet, gör det inte i Nya Rydsskolan. Högstadiet avvecklas, och de elever som idag går i sjuan kommer att få välja om de vill gå kvar i åttan och nian på Rydsskolan eller fullfölja sin högstadietid på en annan skola.
På barn- och ungdomsnämndens sammanträde på torsdagen togs beslutet formellt.
Som Corren tidigare berättat har barn- och ungdomsnämndens politiker diskuterat att göra Nya Rydsskolan till en F-6-skola och ta bort högstadiet. Området Ryd har numera ett mycket stort antal yngre barn som behöver plats i lägre klasser. Kommunen hade att välja mellan att bygga ut skolan – som redan kostats på dryga hundra miljoner skattekronor i utdragna och delvis felaktigt utförda renoveringar, vilket Corren tidigare granskat – eller att flytta på högstadieeleverna för att bereda plats för de yngre.
Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger till Corren att det är bra att Elsa Brändströms skola (del av före detta Internationella skolan Atlas) och Folkungaskolan, som tidigare varit så kallade sökskolor, nu blir hänvisningsskolor som ska ta emot eleverna från Ryd.
– Det ger mer blandade elevgrupper och vår politiska ambition är ju att skolorna i Linköping ska spegla hur samhället ser ut i stort, säger han.
Drygt trettio elever går i årskurs sex i Rydsskolan det här året och blir de första att flyttas till innerstadsskolorna.