Ridån går ner på Sjöbergska

Två föreställningar, det är allt som återstår innan Sjöbergska Friluftsteatern i Gamla Linköping går i graven. På söndag går den sista föreställningen.

12 augusti 2013 17:05

– Det är lite ledsamt, det kommer man inte ifrån. Jag tror inte det slagit oss i ensemblen förens sista veckan att nu är det faktiskt bara två föreställningar kvar, någonsin. Sen går allting till historien som något som har varit. Det är många generationer av barn som har besökt teatern, säger Håkan Bäck som är regissör och jobbat med teatern sedan 1994.

Men det är inte slut på skådespeleriet i Gamla Linköping. Sommarteatern i Folkets park ska flyttas till den plats där Sjöbergska friluftsteatern nu ligger.

Invigdes 1991

– Det ska nog bli fullt fart även på den nya scenen. Men det kommer att dröja tills 2015 för nästa sommar kommer renovering fortfarande hålla på.

Håkan Bäck minns tillbaka på åren som gått. Friluftsteatern, som är en av Sveriges största, invigdes 1991.

Som mest har över 20 skådespelare stått på scenen samtidigt bland annat flera barn från trakten och deras egen teaterskola.

300 000 besökare

Nästan 300 000 personer beräknar Håkan Bäck har besökt teatern genom åren. Det har hänt mycket, men en händelse är speciell.

– Min dotter föddes nästan här. På premiärdagen fick jag åka upp till BB, vattnet gick här alldeles bredvid. 14 år senare stod hon sedan på scenen och spelade huvudrollen i Ronja Rövardotter, cirkeln slöts kan man säga.

Vad är så speciellt med en friluftsteater?

– Att du är utomhus. Du är hela tiden i händerna på vädrets makter och vad som helst kan hända. Det kan flyga flygplan över teatern. Ibland har det kommit in får som har tagit en promenad från hagen här bakom. Inget går upp på en varm sommarkväll under bar himmel.

–I fortsättningen kommer det ju vara under tak, vilket kan ha sina fördelar, du slipper ju regnet. Men vi har bara fått ställa in fyra gånger under årens lopp, säger Håkan Bäck.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!