Rektorn vädjar efter skadegörelsen

Ett 20-tal fönsterrutor har krossats, bänkarna på skolgården har vandaliserats och träden har huggits ner. Nu kräver Magnus Wallén, Linghemsskolans rektor, att flera föräldrar reagerar.

Med den här stenen krossades en fönsterruta på rektors rum.

Med den här stenen krossades en fönsterruta på rektors rum.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2019-05-29 06:00

Innanför skolans väggar är det i det stora hela ordning och reda på dagtid, men utanför – när skolan är stängd – är det desto värre. Linghemsskolan har varit utsatt för förstörelse under ett par år, och i år har problemet åter eskalerat. Skolgården har blivit ett tillhåll för ungdomar på kvällar och helger, och det är då som all förstörelse av skolbyggnaden sker. En hel del av ungdomarna kör också mopeder och a-traktorer på skolgården och omkring skolan, vilket uppfattas som störande av människor som bor i närheten. Och flera i samhället känner sig otrygga vilket skolans personal också fått höra vittnesmål om.

Magnus Wallén kämpar för att få tillstånd till kameraövervakning både utomhus och inomhus, men han vill också se andra insatser för att vandaliseringen ska ta slut.

– Skolan behöver hjälp, vi kan klara av mycket, men inte allt. Majoriteten av de ungdomar som uppehåller sig på skolgården är troligtvis äldre som kanske har gått, men ej längre går på vår skola. Vi jobbar redan med förebyggande värdegrundsarbete på skolan men nu krävs det att även flera vuxna utanför skolan agerar. De måste prata med sina barn om det här och de måste engagera sig i vad ungdomarna gör på kvällarna och helgerna, säger Magnus Wallén.

Han har också skickat ett informationsbrev till alla föräldrar med elever i högstadiet och informerat om situationen. Kostnader för krossade rutor och reparationer har i år skenat i väg, det är pengar som skolan hade kunnat utnyttja bättre.

Magnus Wallén önskar att skolans fritidsgård kunde ha öppet mer än två gånger i veckan som det är nu. När fritidsgården är öppen finns det flera vuxna på plats vilket bidrar till mindre skadegörelse.

– Fritidsgården kan kanske vara öppen sex dagar i veckan, det är en insats värd att prova? Vi alla vet att tonåren kan vara en jobbig tid och att ungdomar behöver plats för att träffas och prata. Kanske kan man skapa en arena där mopedburna ungdomar kan mötas under lite mer ordnade former, där de kan visa sina fordon och meka med dem.

Polisen har också skrivit ett öppet brev på Facebook till föräldrar i Linghem – som har barn som kör moped eller a-traktor – och bett om hjälp.

– Nu ska vi alla kraftsamla och jobba från alla sidor. Det går att lösa och minska skadegörelsen, det här får inte bli norm, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om