Tekniska verkens vinst ökade från året innan med nästan 200 miljoner kronor. Ekonomi- och finansdirektör Peter Forssman tror att det är ett rekord som inte kommer att slås på länge.
– Det var mycket som gick vår väg 2018. Det var höga elpriser och ett produktionsmässigt gynnsamt väder. Vi hade också en engångseffekt på 80 miljoner kronor beroende på avskrivningsregler, säger han.
Främst är det kraftvärmeverkens produktion av fjärrvärme, el och fjärrkyla som genererar vinst. Men även vattenkraften uppvisade svarta siffror för första gången på flera år.
Samma summa som de senaste åren, 187 miljoner kronor, delas ut till ägaren Linköpings Stadshus AB.
Dessutom har det kommunala moderbolaget under 2018 fått 150 miljoner kronor i en extrautdelning. Meningen är att Tekniska verken ska ge 125 miljoner i extrautdelning i år och 75 miljoner nästa år. Därmed har bolaget betalat tillbaka de 350 miljoner kronor man fick av ägaren i form av en nyemission när Lejonpannan skulle byggas.
Tekniska verkens lönsamhet 2018, mätt som avkastning på totalt kapital, var 8,5 procent.
– Ägarna har krav på 6 procents avkastning sett över en flerårsperiod. De senaste fem åren är snittet 6,8 procent, berättar Peter Forssman.
Måste Tekniska verken gå med så hög vinst? Skulle man kunna tänka sig lägre priser i stället?
– Vi har ju faktiskt bland de lägsta priserna i landet på de flesta tjänster och produkter som vi erbjuder. Det tycker jag vittnar om att vi faktiskt förvaltar de här pengarna på ett väldigt bra sätt. Det är också en verksamhet som är väldigt investeringstung, säger Peter Forssman.
Investeringarna ökade med 257 miljoner kronor 2018 jämfört med året innan.
– De kommer att fortsätta öka. Dels ska vi understödja Linköpings expansion, dels ska Linköpings totala elbehov kunna förses med förnybart producerad el. Det innebär betydande investeringar för oss, främst inom vindkraft. Vi är kommunens starkaste verktyg för att kunna nå målet om ett koldioxidneutralt Linköping 2025, säger Forssman.
Vd Charlotta Sund betonar också arbetet med att bemöta klimathotet.
– Vi har ett flertal aktiviteter på det området. Vår satsning på flytande biogas är till exempel ett steg i rätt riktning.
Men allt är inte klimat.
– Bredbandsutbyggnaden på landsbygden är en viktig sak som vi kommer att lägga mycket pengar på framöver, säger Charlotta Sund.