Rekordstor orderstock för Saab

Försvarskoncernen Saab har, efter stora beställningar från Sverige och Brasilien, en rekordstor orderstock på närmare 114 miljarder kronor. Företaget gjorde en vinst på drygt 1,3 miljarder kronor under det fjärde kvartalet, vilket ska jämföras med vinsten på 740 miljoner kronor under motsvarande period i fjol.

10 februari 2016 15:35

Under 2015 fick Saab flera större order: Brasilien beställde Gripenplan, Sverige beställde ubåten A26 och Förenade Arabemiraten beställde ett luftburet övervakningssystem. Samtidigt ökade volymen av små och medelstora beställningar med drygt 30 procent.

Ökade vinsten

Att Saab för närvarande har vind i seglen visas också av att vinsten under det fjärde kvartalet ökade. Omsättningen steg till drygt 10 miljarder kronor, från drygt 7,4 miljarder kronor under samma period förra året. Samtidigt ökade orderingången till närmare 18,6 miljarder kronor, vilket ska jämföras med 12,4 miljarder kronor under motsvarande period i fjol. Försvarskoncernens aktieägare kan glädja sig åt att utdelningen per aktie blir fem kronor (utdelningen i fjol blev 4,75 kronor per aktie).

"Värmt upp"

Under en press- och analytikerträff i Stockholm på onsdagen andades Saabs vd Håkan Buske optimism inför framtiden.

– Vi har bara värmt upp. Intresset för Saabs produkter är betydande, sade vd:n som påpekade att Saab har ökat orderstocken från 34 miljarder kronor år 2011 till 114 miljarder kronor 2015.

Nya skolflygplanet

Under 2016 kommer Saab att fortsätta investera stort i framtida produkter, inte minst i det nya skolflygplanet, T-X, som utvecklas tillsammans med Boeing för det amerikanska flygvapnet. Satsningen på T-X-programmet är så stor att den påverkar rörelsemarginalen negativt. Ännu så länge har få detaljer om det nya skolflygplanet, som prestanda och utseende, läckt ut, vilket Håkan Buskhe uttryckte en viss belåtenhet över eftersom flera konkurrenter tävlar om jätteordern.

– Vi måste göra något unikt. Vi bygger inte bara ett flygplan, vi bygger ett system och jag tror att vi kommer att vinna upphandlingen.

Ett beslut om vilket skolflygplan som det amerikanska flygvapnet ska satsa på förväntas under nästa år.

Hoppas på Indien

I fabriken i Tannefors sker för närvarande slutmonteringen av det första stridsflygplanet av typ Gripen E. Håkan Buskhe ville inte avslöja när premiärflygningen kommer att ske. Saabs vd hyser fortfarande förhoppningar om att Indien – ett land som han ska besöka i helgen – ska välja det svenska stridsflygplanet.

– Det är ett stort land och mycket att försvara. Det kommer att behövas olika typer av flygplan. Jag tycker att Gripen passar mycket bra för Indien och jag är inte ensam om att anse det, sade Håkan Buskhe till TT.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist