Rätt riksdagsman – fel parti

Att välja vilket parti man ska rösta på i riksdagsvalet är inte det lättaste. Fråga bara våra riksdagskandidater – flera av dem tycks inte vara säkra på vilket parti som bör få deras röst.

9 september 2014 21:03

Varje dagstidning med självaktning bjuder i dessa dagar på en valkompass, där vem som helst kan svara på ett antal frågor och därefter få veta vilket parti man ligger närmast. SVT:s valkompass har tagit det ett steg länge och fått en stor del av Sveriges riksdagskandidater att öppet svara i kompassen. Dessa svar har nu data­experten Hampus Brynolf gått igenom och sammanställt på sidan kandidat­kollen.se, och där framgår att en hel del kandidater svarar så olikt partilinjen att de hamnar närmare andra partier än sitt eget.

Många utanför linjen

Corren har gått igenom de östgötska riksdagskandidaterna och funnit att elva av dem tycker mer likt ett annat parti än det egna. På Centerpartiets valsedel finns till exempel tre kända namn som eventuellt borde fundera över om de valt rätt parti.­ Riksdagsledamoten Staffan­ Danielsson har enligt valkompassen Moderaterna som bästa parti, följt av Kristdemokraterna med Centern först på tredje plats.

M blev FP

Lars Vikinge, viktig partiideolog och kultur- och fritidsnämndens ordförande i Linköping, får Piratpartiet först, följt av Folkpartiet. Kindas kommunalråd Pia Tingvall får en delad första­plats mellan Miljöpartiet och Piratpartiet. Även en av Moderaternas mest kända företrädare, riksdagsledamoten Finn Bengtsson, hittar sitt eget parti först på tredje plats. Hans åsikter stämmer i stället bäst ihop med Folkpartiets.

"In

te

överraskad"

Men de allra mest upp­seendeväckande resultaten hittar man längre ner på listorna. Hussain Salim, nummer 14 på Moderaternas riksdagslista, står enligt valkompassen närmast Miljöpartiet, med Vänsterpartiet som tvåa och Moderaterna först på sjunde plats.

– Nej, jag är inte överraskad. Många kommer att rösta på Miljöpartiet, de är jättebra på miljö och andra kärnfrågor, säger han.

Du verkar väldigt miljöengagerad när man ser dina svar i kompassen. Har Moderaterna tillräckligt bra klimatpolitik?

– Självklart.

Men Miljöpartiet och Vänsterpartiet ... Är du verkligen i rätt parti?

– Moderaterna är bäst på att fixa fler jobb till ungdomar, skolpolitiken och på att minska köerna i vården. Jag är fast i partiet.

MP blev SD

En vars åsikter däremot inte ligger närmast Miljöpartiet­ är Vadstena-politikern Ann-Katrin Johansson, trots att hon står på partiets riksdagslista. Hon tycker bara till 49 procent som Miljöpartiet, och har i stället Sverigedemokraterna som närmaste parti.

– Nej, jag kan inte säga att jag blev överraskad, säger hon.

Du är enligt dina svar emot ökat stöd till vindkraft och höjd bensinskatt – det känns inte så miljöpartistiskt?

– Vindkraften ger så lite utdelning. Det är bättre att satsa på solenergi. Det är lätt att missförstå det där – jag vill verkligen ha alternativ energi.

När det gäller integrations- och invandringsfrågorna svarar du ofta ”ingen åsikt”. Varför?

– Jag är inte tillräckligt påläst för att argumentera där.

"Odlade giftfritt"

SD:s Jimmie Åkesson brukar kalla MP:s Gustav Fridolin för sin ”ärkefiende”. Ändå ligger du klart närmare SD än MP – hur ser du på det?

– Det är konstigt. Gustav är väldigt duktig och kunnig.

Men är du säker på att du är i rätt parti?

– Hörrudu, jag odlade giftfritt redan på 70-talet och bönderna runtomkring tyckte jag var helkonstig. Jag lever som jag lär.

Östgötska politiker som gillar annat:

Centerpartiet

Staffan Danielsson, Linköping: 1. M. 2. KD. 3. C.

Lars Vikinge, Linköping: 1. PP. 2. FP. 3. C.

Pia Tingvall, Kinda: 1. MP/PP. 3. C.

Folkpartiet

Gunilla Almesåker, Linköping: 1. M. 2. KD. 3. FP.

Miljöpartiet

Ann-Katrin Johansson, Vadstena: 1. SD. 2. V. 3. FI/FP.

Moderaterna

Finn Bengtsson, Linköping: 1. FP. 2. KD. 3. M.

Hussain Salim, Linköping: 1. MP. 2. V. 3. S/FI.

Elmer Jansson, Linköping: 1. SD. 2. KD. 3. M.

Socialdemokraterna

Peter Kennerfalk, Norrköping: 1. FI/V. 3. S.

Vänsterpartiet

Tobias Holmberg, Skärblacka: 1. FI. 2. V. 3. S.

Anna Hellerstedt, Finspång: 1. FI. 2. V. 3. MP.

Källa: SVT:s valkompass, kandidatkollen.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!