Politikern: "Inför lokala utegångsförbud"

Efter sommarens bränder och våldsdådet som dödade en åttaåring i Göteborg föreslår kommunalrådet Muharrem Demirok (C) lokala utegångsförbud.

23 augusti 2016 10:55

Han är väl medveten om det kontroversiella i förslaget som han twittrade ut under tisdagsmorgonen.

– Ja, jag vet att det finns en rad juridiska aspekter. Men för att förhindra framväxten av parallella samhällen måste vi vända på alla stenar, säger han.

Det – milt uttryckt – oerhört drastiska förslaget är, säger han, en reaktion på sommarens bilbränder runt om i landet. Inte minst i Norrköping.

Åttaåring dödades av granat

När så en åttaåring mördas av en inkastad granat genom ett lägenhetsfönster i ett bostadsområde i Göteborg så tycker Demirok att det är nog.

– Samhället och polisen har misslyckats. Nu är det kriminella som vinner varje gång och det drabbar framförallt de människor som bor i redan utsatta områden. Det är en fara för hela demokratin.

Han menar att det är en paradox att samtidigt som många lever i en vardag där våldet är verkligt så rapporteras också att tryggheten statistiskt sett aldrig varit större än nu.

– Det stämmer i vanliga medelklassområden, jag vet. Men jag tror inte att människor som bor i områden där bilarna brinner och gängen regerar, håller med.

Framförallt tycker han att det är ett svek mot många människor som flytt från förtryck och våld, som inget annat vill än att bo och leva i lugn och ro. Nu utsätts de för samma otrygghet igen. Kan de inte lita på att få hjälp från polisen så tvingas de till slut vända sig till kriminella krafter för beskydd, resonerar han.

Skyddar barn och ungdomar

Framförallt ser han att ett utegångsförbud som ett skydd för barn och ungdomar.

– De kriminella utnyttjar unga människor. Vuxna kriminella bränner inga bilar själva.

Konkret menar han att polisen ska kunna ta in ungdomar under 18 i förvar om de påträffas, exempelvis mitt i natten utan att ha en rimlig förklaring till vad de gör ute. Han pratar om att ta efter modeller där polis, skola, föräldrar och sociala myndigheter har ett tätt samarbete. Mycket sådant arbete görs redan, det är han medveten om, men det räcker inte.

Pekar inte lokala utegångsförbud ut vissa områden?

– Jo det är sant. Men de områdena är redan utpekade i dag. Det är alla de vanliga människorna som bor i de här områdena som i dag betalar priset för kriminaliteten. Jag tror att de bli tacksamma att någon ser de problem de brottas med.

Vilka reaktioner kommer du att få på det här utspelet?

– Det vi sa, att förslaget är utpekande, men också att det redan finns ett annat parti som inte är rumsrent som föreslagit samma sak. Men deras förslag grundas inte på den uppkomna situationen utan på en vilja att dela upp hela samhället i invandrartäta områden och vita områden. Jag är mera intresserad av att ge människor tryggheten tillbaka genom att skapa ordning än att diskutera hur det här uppfattas utåt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!