Politiker kallade invandrare för parasiter

Expressens granskning av hur politikerna uttrycker sig på nätet fortsätter. Nu har tidningen grävt fram vad den nyvalde riksdagsledamoten Jonas Andersson (SD) från Linköping gjort.

25 oktober 2018 21:17

Veckorna före valet avslöjade Expressen 25 politiker som hade direkt koppling till nazistiska grupperingar eller som på nätet spridit nazistiska, antisemitiska eller på andra sätt rasistiska och hatiska budskap.

24 av dessa var sverigedemokrater, 1 var moderat.

Nu har Expressen fortsatt gräva och hittat sånt som Linköpingspolitikern Jonas Andersson skrivit på sajten Politiskt inkorrekt.

Jonas Andersson är fortfarande gruppledare för Sverigedemokraterna i Linköping. Han valdes in i kommunfullmäktige 2010 och numera har han också en plats i kommunstyrelsen, men han är på väg mot större politiska uppdrag.

Vid valet i september kom han in i Sveriges riksdag.

Granskningen som Expressen gjort visar att Jonas Andersson varit flitig med att sprida hat mot muslimer, asylsökande och somalier. Inläggen är anonyma men tidningen har knutit dem till Andersson. Enligt Expressen skrevs kommentarerna under 2010 och 2011.

Bland annat skrev Jonas Andersson så här om muslimer:

"Man får ofta en känsla av att total hjärntvätt/låg IQ är en förutsättning för islam."

Om somalier skriver han att de har låg moral och i en annan kommentar slår han fast följande:

"Muslimer i allmänhet, och somalier i synnerhet har misslyckats totalt som grupp att anpassa sig in i det svenska samhället."

Han har också skrivit att "alla människors lika rätt och värde" är en klyscha som hans politiska motståndare använder.

I en skriftlig kommentar till Expressen förklarar Jonas Andersson sitt agerande så här:

"Kommentarerna i fråga skrevs för väldigt många år sedan under en period då jag var frustrerad över den dåvarande samhällsutvecklingen, vilken jag upplevde som starkt negativ. Oavsett så inser jag att det som skrevs var olämpligt och generaliserande, och jag hade inte uttryckt mig på det sättet i dag. Min åsikt är att man alltid bör eftersträva god ton i debatten, och att uttrycka sig på ett sätt som inte lämnar utrymme för missuppfattningar".

Corren söker Jonas Andersson för en kommentar.

Expressens text fick centerpartisten Muharrem Demirok att reagera. Han har sen 2010 suttit i samma bänkrad som Andersson under kommunfullmäktiges sammanträden i Linköping.

Så här skriver Demirok på Facebook:

"SD är inte vilket parti som helst. Vi kommer inte släppa fram dessa till makten. Inte ens i närheten av den. Får de inflytande så kommer Sverige förändras i grunden. Det hat som Jonas ger uttryck för kommer att bli vardag i Sverige och vi kommer att betrakta andra människor med misstanke och förakt."

FOTNOT: Artikeln har uppdaterats. Ett felaktigt påstående om "alla asylsökande" har tagits bort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson

Ämnen du kan följa