Polisen stärker närvaron i Skäggetorp

Vart Kenth Almroth och Niklas Roosvall än går i Skäggetorp möts de av människor som hälsar och vill prata. Många kramar dem. Jobbet som områdespolis här har sina fördelar som sällan uppmärksammas.

En promenad genom Skäggetorpsköpcentrum resulterar i många möten.

En promenad genom Skäggetorpsköpcentrum resulterar i många möten.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2018-01-29 07:00

– Vi gör många bra saker och det händer många bra saker, men oftast syns de dåliga. Som till exempel när en bil brann i Skäggetorp blev det mycket prat om det. Men det var den enda bil som brann här på sex månader och det handlade om ett försäkringsbedrägeri, säger Kenth Almroth, polisinspektör på ingriparenheten.

Han har jobbat i Skäggetorp sedan 1996 och sett en hel ny generation Skäggetorpsbor växa upp. Han har också på nära håll följt förvandlingen av en stadsdel som var supermodern när den byggdes till ett segregerat område varifrån både staten och kommunen har flyttat sina tjänster. Polisen har däremot stannat kvar och försökt hänga med i förändringarna.

– Kontinuiteten och närvaro gör att vi rör oss obehindrat här och att vi trivs. Vi är långt från de hårda konflikterna och steningen som förekommer i Stockholm. Ibland blir det en och annan däckpunktering på polisbilen och ibland kan det vara oroligt, men det ingår i jobbet, säger Kenth Almroth.

Att Skäggetorp har blivit mångkulturellt tillhör fördelarna, menar polismännen, men det finns många nackdelar med att tusentals socioekonomiskt utsatta människor bor på en liten yta.

De som lyckas lämnar Skäggetorp och med dem försvinner förebilderna.

– Familjer är trångbodda och ungdomar är mycket ute där de exponeras för onda krafter. Flera kriminella grupper från andra städer rekryterar nya medlemmar här och tar kontakt med de här ungdomarna som saknar förebilder och imponeras av de kriminellas fina bilar och dyra prylar. Det är så det börjar, säger Kenth Almroth.

Han och Niklas Roosvall, som är gruppchef för områdespolisen, ser ibland hur deras steg framåt i kampen mot öppna narkotikabrott i Skäggetorp omintetgörs därför att det saknas samarbete med andra delar av samhället. Minderåriga killar som begår narkotikabrott och som polisen inte får omhänderta hamnar ofta tillbaka i samma brottsliga miljö i stället för att tas om hand av socialtjänsten. Både Kenth Almroth och Niklas Roosvall vill motverka den utvecklingen.

– Vi jobbar mot de små som jobbar åt de etablerade. Och det är där vi kan göra en stor skillnad genom att flytta på de unga som börjar sälja narkotika och som begår brott. De etablerade har aldrig något på sig och de är välintegrerade i samhället, det är svårt att komma åt dem. Men vi kan störa deras rekrytering och hjälpa Skäggetorps ungdomar, säger Niklas Roosvall.

Därför vill polisen förstärka både sin närvaro i Skäggetorp och sitt samarbete med kommunens socialtjänst och de andra aktörerna i området.

– Vi vill ha ett poliskontor här och att socialtjänsten också öppnar sitt kontor. Genom att agera snabbt och i samarbete med socialtjänsten kan vi undvika mycket värre saker. Och genom vår närvaro skapar vi trygghet för hela området, säger Kenth Almroth.

När han och Niklas Roosvall säger "närvaro" innebär det betydligt mer än att jaga små brottslingar eller att stå i köpcentrum. För dem innebär det att känna människor och bygga en långvarig relation med dem.

– Vi vill inte åka med patrullbil genom området utan vi vill mötas, prata och lita på varandra. Vi vill att en person som inte vågar gå till sin tvättstuga därför att någon obehörig sitter där ska ringa oss. Hon eller han ska ringa de områdespoliser som jobbar i Skäggetorp. Om den personen behöver ringa 11414 då gör man inte det, säger Niklas Roosvall.

Många Skäggetorpsbor känner honom och Kent Almroth och litar på dem, men nu jobbar de för nya kontakter och satsar på det brottsförebyggande arbetet i området den närmaste tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om