Polisen: Lådcykeln har hittats

Polisen har hittat delar från den lådcykel som antas ha haft en viktig funktion i samband med sprängdådet på Ådalagatan. Förundersökningsledaren säger att cykeln håller på att "byggas ihop".

14 augusti 2019 06:00

Drygt två månader efter sprängdådet på Ådalagatan den 7 juni arbetar fortfarande en förhållandevis stor utredningsgrupp med fallet.

– Vi fortsätter att ha mellan 15 och 20 utredare inkopplade på ärendet. Det har vi haft hela sommaren, vilket har gått ut över annan utredningsverksamhet. Men vi menar att det här brottet är så allvarligt att vi måste vända på varenda sten, säger kommissarie Daniel Axelsson, chef för enheten för grova brott, som leder förundersökningen.

I ett tidigt skede gick polisen ut med information om att man sökte vittnesuppgifter om en lådcykel som tros ha ställts i det cykelförråd på Ådalagatan där sprängladdningen detonerade. Enligt våra källor misstänker polisen att sprängladdningen transporterades i lådcykeln.

Daniel Axelsson uppger nu att lådcykeln fortfarande är högintressant i utredningen. Cykeln tycks vara det enda mer konkreta och handfasta spåret efter den eller de skyldiga.

– Jag kan bekräfta att vi har hittat specifika delar från lådcykeln. Man kan säga att vi håller på att bygga ihop cykeln.

I samband med sprängningen, som orsakade stor förödelse i det aktuella kvarteret och fullständigt raserade cykelförrådet, förstördes inte bara lådcykeln utan även en mängd andra cyklar. Polisens tekniker har, bokstavligen talat, finkammat området och även noggrant gått igenom samtliga skadade lägenheter för att hitta fragment av cyklar. Det kriminaltekniska arbetet i fastigheten på Ådalagatan är ännu inte klart.

– Det är fortfarande några källarutrymmen som vi behöver gå igenom, säger Axelsson.

Varför har det varit viktigt att hitta delar från lådcykeln?

– Det är för att vi vill kunna ta reda på vem som har ägt den. Det är möjligt att cykeln har bytt ägare i flera led och om det är så behöver vi ta reda på det.

Förundersökningsledaren säger också att polisen nu har fått besked om vad det var för sprängmedel som användes vid dådet, som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

– Jag har fått ett muntligt besked från NFC (Nationellt forensiskt centrum). Så fort jag får ett skriftligt besked kommer vi att offentliggöra vad det rör sig om för sprängmedel.

Efter drygt nio veckors utredningsarbete har polisen hållit omkring 1 300 förhör. Ännu finns det dock ingen misstänkt.

– Vi har ingen som är skäligen misstänkt för brottet, säger Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa