Polisen: "Har lovat att inte köra vid Saab"

Vid två tillfällen i förra veckan tog polisen en kamerabil – som misstänktes ha fotograferat vid militära skyddsobjekt – i beslag. Men nu har beslaget hävts och förundersökningen kommer att läggas ned.

9 maj 2017 15:45

Linköpings kommun har gett det nederländska företaget Cyclomedia i uppdrag att fotografera 110 mil väg i Linköping med omnejd. Arbetet har dock löpt allt annat än smärtfritt.

I tisdags i förra veckan kallades polisen till Malmen sedan vakter vid det militära skyddsobjektet slagit larm. Den kameraförsedda bilen togs i beslag för att polisen skulle kunna undersöka om det tagits några bilder in på skyddsområdet. Tre dagar senare, på fredagen, inträffade en snarlik händelse. Då befann sig kamerabilen från Cyclomedia vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, på universitetsområdet. Polisen tog bilen tillfälligt i beslag.

Nu står det dock klart att förundersökning om misstänkt brott mot skyddslagen kommer att läggas ned. Enligt polisen har Cyclomedia uppgett att det inte har tagits några bilder vid de bägge skyddsobjekten – kameran ska då ha stängts av automatiskt eftersom företaget varit medvetet om att det var militära områden där fotoförbud gäller. För polisen har det dock inte varit möjligt att kontrollera om uppgiften stämmer.

– Vi tog fyra hårddiskar i beslag. Men det finns inga bilder på hårddiskarna, bara stora mängder rådata. Vid bedömer att det skulle vara oproportionerligt att fortsätta utredningen, säger polisens förundersökningsledare Björn Goding.

Enligt polisen ska Cyclomedia ha förbundit sig att visa bilder för såväl polisen som Försvarsmakten – om det ändå visar sig att bilder som kan vara tveksamma har tagits.

Hårddiskarna har lämnats tillbaka till Cyclomedia som nu kan återuppta arbetet med att fotografera Linköpings gator.

– Ansvaret verkar ha fallit mellan stolarna. Kommunen har trott att företaget hade ansvar för att skaffa tillstånd och företaget har trott att det var kommunens ansvar. Nu har företaget varit i kontakt med Försvaret och med länsstyrelsen, säger Björn Goding.

De bägge förarna som körde kamerabilen vid de två tillfällena kan enligt polisen inte lastas för det inträffade.

– Det rör sig om två studenter som inte har haft en aning om vad som gäller. De har bara fått i uppgift att köra bilen utefter en förutbestämd rutt.

Polisen har i samtal med företrädare för Cyclomedia påpekat att det finns fler skyddsobjekt i Linköping där fotoförbud gäller.

– De har lovat att de inte ska köra vid Saab, säger Björn Goding.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa