Polis lurades i fälla – fick sten i ansiktet

En kvinnlig polis träffades av en sten i ansiktet i samband med ett uppdrag i Ryd. Regionpolischefen Ulrika Herbst ser det inträffade som ett angrepp på rättsväsendet.

30 oktober 2017 14:35

Strax efter klockan 21.00 på söndagen ringde en person till polisen och påstod att det utbrutit ett bråk i en tunnel vid Vallarondellen. Polisen tog larmet på största allvar och patruller skickades till platsen för att avbryta bråket.

– Det verkar inte ha förekommit något bråk. Det fanns varken något brottsoffer eller några vittnen, säger Ann-Christine Rehnström, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Linköping.

Larmet verkar med andra ord ha varit falskt och kan istället ha varit ett sätt att lura polisen i en fälla. En polispatrull som befann sig i närheten av McDonalds i Ryd råkade illa ut.

– En polispatrull utsattes för stenkastning, säger Ann-Christine Rehnström.

Poliserna satt fortfarande i den målade polisbilen när angreppet inleddes omkring klockan 21.20.

– En polis fick en sten i ansiktet. Stenen kastades in genom en ruta på bilen, säger Rehnström.

Den kvinnliga polisen träffades i ansiktet. Hon fick en kraftig svullnad på kinden.

– Skadorna blev lindriga, men det hade kunnat gå betydligt värre, säger Rehnström.

Det inträffade rubriceras som våld mot tjänsteman. På måndagen fanns dock inga misstänkta i ärendet.

Regionpolischef Ulrika Herbst – högsta chef för polisen i Östergötland, Södermanland och Jönköpings län –  ser allvarligt på det inträffade.

– Det är synnerligen allvarligt. Det är ett hot inte bara mot rättsväsendet utan även mot hela vårt samhällsbygge. Det finns människor som är beredda att göra förfärliga saker.

Ulrika Herbst ser söndagens händelse i Ryd som ett av flera angrepp mot polisen i landet under den senaste tiden. I söndags utsattes en polisstation i Växjö för skadegörelse och i lördags avlossades ett 20-tal skott mot en polismans villa i Västerås. Den 18 oktober detonerade en sprängladdning vid entrén till polishuset i Helsingborg.

– Vi måste göra allt för att skapa en tryggare arbetsmiljö för poliser, säger Ulrika Herbst.

Med anledning av söndagens händelse i Ryd kommer polisen att öka synligheten i bostadsområdet.

– Vi samarbetar med Linköpings kommun som kommer att sätta in trygghetsväktare. Det har varit oroligt i stadsdelen under en tid och nu är det dessutom höstlov, säger Ann-Christine Rehnström och fortsätter:

– Vi önskar att man har ögonen öppna i Ryd och att man kontaktar polisen vid tecken på brottslig verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa