Planen: 35 nya stora vindkraftverk

Tre miljarder kronor i Linköpings kommun och kommunala bolag ska användas till insatser för klimatet de närmsta tre åren. Det blir allt från 35 nya stora vindkraftverk till laddstolpar för elbilar och klimatvänligare renovering av äldre lägenheter.

27 maj 2019 21:25

– Jag vågar påstå att ingen kommun i vår storlek kommer i närheten av en sån här satsning, säger Muharrem Demirok (C ), kommunalråd med ansvar för miljö- och klimatfrågor i Linköpings kommun.

Han förväntar sig att allianspartiernas satsning får gillande från oppositionen och att det finns samsyn om att klimatet, som alliansen uttrycker sig, ”inte kan vänta”.

Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna presenterade på måndagen sin satsning kallad ”Klimatmiljarderna” och meddelade att tre miljarder av de pengar som kommunen och de kommunala bolagen hanterar under de närmsta tre åren ska gå till klimateffektiva investeringar för att år 2025 nå målet att Linköping är en koldioxidneutral kommun. Alltså att kommunen har ett kretslopp där mängden koldioxid i luften inte förändras av utsläpp eller förbränning.

År 2011 togs beslutet om att sikta mot koldioxidneutralitet år 2025 men nu vill alliansen göra arbetet mer intensivt.

– Vi är på målrakan. Det är bara fem år kvar, säger Muharrem Demirok.

Den nya metoden är att kommunen och kommunala bolag ska samverka tätare. I samverkan vill de se över kommunens elproduktion, se över hur energi som går åt och hur den används, göra transporter och resor inom kommunen klimateffektiva, få näringslivet mer klimateffektivt och också få Linköpingsborna att bete sig och vilja vara mer klimatsmarta.

Under måndagens presskonferens medverkade Gösta Gustavsson, styrelseordförande i Tekniska Verken, Astrid Brissman, ordförande i Stångåstaden, Magnus Engström, ordförande för det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter och Göran Karlsson som representerade fastighetsbolaget Sankt Kors.

Flera projekt som handlar om solceller, vindkraft i form av minst 35 vindkraftverk, laddstationer för elbilar, klimatsmart byggnation och renovering och uppvärmning av bostäder nämndes. Magnus Engström underströk också den affärsmässiga aspekten av klimatsatsningarna:

– Att vara klimatsmart är ekonomiskt fördelaktigt och vi får också lättare att rekrytera medvetna människor om vi är duktiga på det här.

Hur säkra är ni på att ni kommer att nå de klimatmål ni nu sätter upp?

– Vi är osäkra men vi ska göra allt vi kan. Ingen kan vara emot en sån här satsning, säger Muharrem Demirok.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa