På väg mot ett bättre klimat

I nästa vecka ska världens framtid avgöras. Ännu en gång. En av alla som ska se till så att klimatmötet i Peru leder framåt är 19-åriga Viktor Segersäll från Linköping.

20 november 2014 13:40

1 december startar FN:s klimatkonventions möte COP20 Perus huvudstad Lima. Men redan i morgon bitti lämnar Viktor Segersäll Sverige för att ta sig dit. Som styrelsemedlem i YCA (Y Climate Action) – KFUM:s miljögren – har han fått stipendium för att tillsammans med tre andra svenska ungdomar bevaka konferensen, och de börjar med några dagars uppvärmning tillsammans med kollegor från hela världen.

– Vi är KFUM-folk som ska träffas och ha workshops om klimatförändringar och introduktion kring klimatpolitik, säger han.

Viktor Segersäll räknar kanske inte med att han och hans kollegor kommer att ha så väldigt mycket att säga till om under själva konferensen. Men han tycker att det viktigt med ungdomar på plats.

– Det är pinsamt lite ungdomsrepresentation, fast det främst är ungdomar det här berör. Vi låg på regeringen att ta med någon ungdomsrepresentant, men jag vet inte hur det blev. Vi ska väl försöka ställa jobbiga frågor och pressa politiker.

COP20 är det sista förberedande mötet inför den stora klimatkonferensen i Paris nästa höst. Uppföljaren till COP15 i Köpenhamn 2009, som räknas som ett stort fiasko.

– De mindre utvecklade länderna vill att de stora ska ta ansvar och de stora vill ha kvar sin utveckling ... Det måste lösas upp. Det senaste här, att USA och Kina kom överens om något, är i alla fall positivt, säger Viktor Segersäll.

Viktor Segersälls politiska intresse började i gymnasiet, där han gick samhällsvetenskapligt program med internationell profil.

– Jag har lätt för att engagera mig i de flesta frågor, men miljöfrågan är ju den viktigaste. Den går inte att komma undan.

När han skulle hitta ett forum för att kanalisera sitt engagemang lockade inte de politiska partierna. I stället visade det sig att det mycket väl gick bra att kombinera basketspelandet i KFUM med miljöengagemang utan att ens byta organisation.

En stor del av hans nuvarande klimatarbete går ut på att få andra ungdomar engagerade. Det går hyfsat.

– I skolan handlar det mycket om källsortering och gröna påsen, men miljöpolitiken går att koppla till frågor som jämlikhet, utveckling och ekonomi. Då blir det mer intressant. Och ungdomar är mer intresserade än man tror. Det är ingen som förnekar problemet, säger han.

Åker du till Paris nästa år?

– YCA åker, och jag följer gärna med, förstås. Särskilt när jag varit med i Lima.

Viktor Segersäll Klimatmötet i Peru

Ålder: 19.

Bor: Tannefors, Linköping.

Familj: Mamma, pappa, tre syskon.

Gör: Läser statsvetenskap på Linköpings universitet. Sekreterare i YCA:s styrelse. Engagerad i KFUM Linköping, där huvudprojektet nu är att få ett ungdomens hus.

FN:s klimatkonferens COP20 hålls 1-12 december i Lima, Peru. Målet är att så långt det är möjligt bädda för möjligheten att på COP21 nå ett bindande klimatavtal mellan medlemsländerna.

COP21 hålls i Paris 30 november till 11 december 2015 och är det största klimatmötet sedan COP15 hölls i Köpenhamn 2009.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Wallsten