På väg hem till Rumänien

Under torsdagseftermiddagen avgick en buss från Linköping med 52 rumänska tiggare som ville hem.

5 februari 2015 11:16

– Jag gillar Linköping, men inte situationen, menade Janos Coscodaru.

Linköpings kommun bekostar resan som beräknas ta tre dygn innan de 52 EU-migranterna är hemma i Rumänien, de flesta från byn CampuLung utanför staden Pitesti.

– Ett 30-tal EU-migranter har uppsökt socialförvaltningen de senaste dagarna och begärt hjälp för att resa hem till Rumänien. De säger att det är för kallt här, speciellt som många av dem sover under Tullbron på nätterna, säger Anita Lhådö, socialchef i Linköpings kommun.

Kommunen ger bidrag för EU-migranter som vill åka hem, men de får bara bidrag en gång per person. Under 2014 fick 140 EU-migranter bidrag för att åka hem. Den här gången är det så många på en gång som vill ta sig hem att Linköpings kommun chartrat en buss från Stångå buss. Den tar 55 platser så alla 52 som köade på borggården fick plats.

– Det ska bli skönt att komma hem. Jag gillar Linköping, men har ingenstans att vara eller sova. I natt sov jag under Tullbron och det är helt enkelt för kallt, menar Janos Coscodaru.

Det är inte för att han fått för lite pengar han åker hem.

– Nej, det spelar mindre roll. Det är hela situationen som sådan. Nu har jag varit här två gånger, första och sista. Jag tänker inte komma tillbaka.

Lite rörigt blev det i kön när samtliga skulle visa sina id-kort för att busschaufförerna skulle ha koll inför färjan senare under färden. Samt för att socialförvaltningens tjänstemän kunde se så inte någon av de köande hade fått resebidrag tidigare. Gabriela Diia, själv före detta tiggare, fungerade som tolk ,men bara tills de köande kommit ombord på bussen. Under resans gång får chaufförer och resenärer klara sig utan tolk.

Kommunalrådet Paul Lindvall (M) hade vägarna förbi borggården.

– Kan vi medverka till att EU-migranterna kan komma hem till sina familjer så är vi glada, de allra flesta som tigger på våra gator har familjer, barn och lever under fattiga omständigheter. Kan vi medverka till att ge bra förutsättningar för en tillvaro i Rumänien så är det naturligtvis bra. Ytterst syftar allt det här till att vi ska kunna hitta bra lösningar i Rumänien. Men den rumänska regeringen måste ta ett större ansvar än den har gjort hittills liksom olika regionala och lokala myndigheter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!